16.12.2016 - 22:00
Com cada any des del 2013, les entitats que formen part de la xarxa celebren l’assemblea anual per a continuar reivindicant millores tant en l’ús social de la llengua com en el foment de polítiques actives.
Des de les entitats que formen la xarxa fan una valoració positiva dels canvis que s’han produït en aquest darrer any i mig tant en el País Valencià com en les Illes Balears, però encara consideren que aquests canvis són lents i irregulars.
Destaquen per exemple, que el Govern Balear s’ha incorporat de manera plena a l’Institut Ramon Llull i que allí ja es viu de ple la reciprocitat entre les dues cadenes públiques de ràdio i televisió. I són justament aquestes dues circumstàncies les que troben a faltar per part del govern valencià. Des de la xarxa demanen accions valentes.
Les entitats tornen a posar l’accent en l’antiga reivindicació de l’espai comunicatiu català. Per això valoren positivament que el govern valencià estiga disposat a la reciprocitat a la vegada que demanen celeritat a l’hora de posar en marxa de nou els mitjans públics. Aquesta és la condició que es va posar des de la Generalitat perquè al País Valencià es tornen a rebre els canals de la Corporació Catalana i, per primera volta, arribe el senyal d’IB3.
Un altre signe de millora és la recent reunió de responsables de política lingüística dels tres territoris, però esperen que això done resultats a l’hora de posar en marxa polítiques actives i campanyes que poden ser independents en cada territori, i també a un ritme diferent, però necessàriament retroalimentades.
El manifest
En l’acte d’avui migdia a la Pèrgola es llegirà un manifest que posa l’accent en el treball realitzat per la xarxa i on es remarcaran els següents punts:
Sobre els mitjans de comunicació: ‘Necessitem urgentment una Ràdio i una Televisió públiques i en valencià. Perquè després d’anys de censura encara hem de cridar que volem TV3, que volem IB3 i totes les emissores en català. Cal acabar amb aquest estat d’excepció comunicatiu imposat per Alberto Fabra i l’últim consell del Partit Popular, i cal fer-ho ja’.
Sobre l’ensenyament: ‘Amb un nou govern del PP a Madrid l’ombra de la LOMCE continua planant sobre nosaltres. Perquè el nou decret de plurilingüisme només farà créixer l’ensenyament en valencià si va acompanyat de passos ferms de la Conselleria i de la mobilització permanent de docents i sindicats, de les associacions de mares i pares, del moviment cívic per l’Escola Valenciana. No podem defallir en la defensa de l’escola pública, de qualitat i en valencià’.
Sobre els drets lingüístics: ‘Exigim que es respecten els nostres drets lingüístics, i sabem que l’única garantia és assegurar la competència lingüística en la funció pública. Perquè estem farts de discriminacions: exigim igualtat lingüística’.
Dimonis, Muixerangues i Miquel Gil
A la Pérgola de Castelló hi haurà actuacions de Muixerangues, tallers de dimonis i un acte commemoratiu del del vuitanta-quatrè aniversari de l’aprovació de les Normes de Castelló. Justament ahir, el Consell les va declarar Bé d’Interès Cultural Immaterial. A les quatre actuarà Miquel Gil
La jornada anual de la xarxa d’entitats per la llengua es fa cada anys des del 2013 a Castelló. La Xarxa va nàixer el 2012 a les Illes Balears com a moviment de protesta a les polítiques de José Ramon Bauzá. L’any 2013 ‘Enllaçats per la llengua’ es va convertir en una campanya que va solidificar com a xarxa d’entitats.