21.06.2024 - 13:13
|
Actualització: 21.06.2024 - 16:20
La Xarxa d’Estructures Populars i Comunitàries de Manresa ha estat guardonada amb el premi Guillem Agulló i Salvador, que reconeix persones i col·lectius que han destacat en la lluita contra els delictes d’odi. El premi ha estat lliurat aquest matí pel president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, que acompanyava els pares de Guillem Agulló.
El guardó l’havia atorgat prèviament la Generalitat Valenciana, però al març la majoria parlamentària formada pel PP i Vox va eliminar-lo i el govern català va decidir d’assumir-ne l’organització fins que les institucions valencianes decidissin de recuperar-lo.
El lliurament s’ha fet dins l’acte amb motiu de la diada de Sant Joan. L’acte ha començat amb les paraules de benvinguda de la vice-presidenta del govern i consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i, tot seguit, els actors Irina Robles i Pep Tosar han llegit diferents texts i poemes, com ara “Un color per a cada amic”, de Montserrat Vayreda; “Lluneta de pagès”, de Maria Antònia Salvà; “Romanços de Racó de Foc i Poemes de Vida i Mort”, de Desideri Lombarte; “Lluita amb l’àngel”, de Simona Gay, i “Estat d’excepció” de Vicent Andrés Estellés. Tot seguit, Ebri Knight han interpretat “La nostra gent”, que parla precisament d’aquesta diada. També han tancat el lliurament de premi amb “Per tu“, una cançó dedicada a Jordi Canal, sindicalista i activista històric mataroní que morí sobtadament i que, a la vegada, també ret homenatge a totes les persones anònimes que, com ell, lluiten per transformar i millorar el món. “Per en Guillem, per l’Aurora Picornell… la llista és llarguíssima, tan llarga com ha de ser la nostra memòria”, han acabat.
David Fernández, membre del jurat, ha començat la intervenció amb un text escrit fa setanta-cinc anys pel polític Pietro Calamandrei a l’assemblea constituent de la nova constitució republicana italiana. Ha explicat que havia estat difícil de triar un guanyador: “Hi ha desenes, centenars d’experiències que mereixerien aquest guardó.” Entre totes les opcions, ha assenyalat l’Escola Valenciana, Fruits amb Justícia Social, la Perifèria i l’Associació Catalana de Jueus i Palestins – Junts, entre més entitats. “Fins i tot a una foto estripada, una foto d’Aurora Picornell.” Per acabar, Fernández ha recitat una emotiva carta oberta a Guillem Agulló i als seus pares. “L’abril del 93 érem uns cent cinquanta joves que no sabíem qui era Guillem Agulló. Era la primera concentració d’una protesta que mai no ha acabat i que mai no acabarà. Som la generació Guillem Agulló. Aleshores vam descobrir la brutalitat amb qualsevol forma de feixisme. […] Els van furtar un fill, però arreu dels Països Catalans els van sortir milers i milers de Guillems que mai deixarem de cridar: Guillem Agulló, ni oblit ni perdó.”
L’entitat premiada
Amb el guardó, el jurat ha volgut reconèixer el treball de base i comunitari com a manera eficaç de combatre el racisme, crear col·lectivitat i apoderar les persones en situació d’exclusió i discriminació.
La XEPC Manresa va sorgir a partir del moviment pel dret de l’habitatge i va ampliar-se progressivament amb nous projectes sectorials però interconnectats. Actualment, en formen part la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC), l’Assemblea d’Afectades pel Masclisme i el Patriarcat (AAMAS), l’Espai Alqua d’acompanyament a joves migrades d’una perspectiva antiracista, l’Escola Soror d’acompanyament i trobada entre dones, l’Escola Popular per a infants i joves, el Sindicat de Treballadores al Bages i l’Escola Popular de Formació Política.