La violació dels drets dels presos polítics arriba al Parlament de Dinamarca

  • Diputats de diversos partits danesos i Amnistia Internacional expressen la preocupació per la situació dels drets fonamentals a l'estat espanyol

VilaWeb

Redacció

14.12.2018 - 17:47
Actualització: 14.12.2018 - 21:38

La violació de drets fonamentals per part de l’estat espanyol i la situació dels presos polítics i els exiliats ha arribat aquesta setmana al parlament danès, coincidint amb el setantè aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Ha estat en una taula rodona sobre la situació dels drets civils a Catalunya i a l’estat espanyol, organitzada per Amnistia Internacional Dinamarca, Òmnium Cultural i l’ex-diputat i destacat advocat danès Bjorn Elmquist. I ha comptat amb la intervenció de Txell Bonet, parella de Jordi Cuixart.

Abans, Bonet i els representants d’Òmnium Cultural han fet una reunió a porta tancada amb sis diputats de quatre partits diferents de l’oposició del Parlament de Dinamarca, que han mostrat molt d’interès i preocupació per la situació a Catalunya i Espanya.

Amnistia Internacional Dinamarca ha reiterat la petició que havia fet aquesta organització a nivell internacional d’alliberament immediat de Jordi Cuixart i de Jordi Sànchez. ‘És molt preocupant i per això demanem que es retirin els càrrecs que no tenen cap mena de fonaments. Evidentment, tenien tot el seu dret de reunió pacífica i llibertat d’expressió,’ ha dit la representant d’Amnistia de Dinamarca, Cecile Gregersen. ‘La gent té el dret de votar, dret de llibertat d’expressió i reunió sense patir per les conseqüències’, ha insistit.

Amnistia també ha ressaltat la disminució de la llibertat d’expressió en general a l’estat espanyol. ‘Veiem com artistes, usuaris de Twitter i, fins i tot, titellaires són processats a Espanya.’ I ha fet referència a un informe que l’organització va treure al març titulat ‘Piula… si t’atreveixes. Com les lleis antiterroristes restringeixen la llibertat d’expressió a Espanya’.

‘Aquestes mesures porten a més autocensura’, alerta Amnistia. ‘Té un efecte molt negatiu a la societat quan els ciutadans tenen por d’expressar la seva opinió’. Cecilie Gregersen ha conclòs que ‘l’estat espanyol té el deure de respectar els drets humans’ i ha recordat que Amnistia Internacional monitoritzarà el judici per garantir un judici just. ‘No tindrem por de dir què pensem.’

El diputat danès Pelle Dragsted, uns dels diputats que va visitar els presos polítics el novembre passat, ha dit que l’enemic principal era la ignorància. ‘El fet de no saber ho posa fàcil als nostres governs perquè facin els ulls grossos a la situació. El nostre deure comú és crear consciència al voltant de la situació de Catalunya.’

La periodista danesa i presentadora de televisió Lotte Thor ha moderat el debat posant èmfasi en la importància de fer arribar el missatge sobre què passava a Catalunya. S’ha mostrat sorpresa que hi hagués  presos polítics a l’Europa del 2018. Ha destacat la severitat de la situació dels presos catalans citant el lema ‘Justice delayed is justice denied’ (‘La justícia endarrerida és justícia denegada’). Ha conclòs l’acte amb el desig que, amb el debat, hagin estat capaços d’enviar un missatge a la resta d’Europa perquè hi hagi justícia i perquè els drets humans siguin respectats a Catalunya.

Pressions espanyoles
Novament, hi ha hagut pressions espanyoles. L’advocat Elmquist ha explicat que havia rebut pressions de diferents actors espanyols a l’hora de fer pública la seva participació en la taula rodona, advertint-li ‘amb qui s’ajuntava’. Ha destacat la importància de saber amb qui s’afrontava en el judici que començarà a principis d’aquest 2019. ‘El meu consell per a Catalunya: no subestimeu qui teniu davant, però no deixeu mai d’apuntar cap a dalt de tot’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor