La vil·la romana de Can Ring de Besalú, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional

  • El jaciment es va construir entre els segles II i I aC i té una superfície descoberta de 2.200 metres quadrats

VilaWeb

ACN

06.12.2022 - 21:40
Actualització: 06.12.2022 - 22:47

El govern ha declarat la vil·la romana de Can Ring de Besalú (Garrotxa) com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en el consell executiu d’aquest dimarts. El jaciment està al nord-oest del terme municipal de Beslaú en un camp elevat a pocs metres de la urbanització Can Ring. La vil·la romana s’hauria construït entre els segles II i I aC i hauria entrat en desús a partir del segle IV dC. El jaciment compta amb una superfície de 2.200 metres quadrats, tot i que només una part s’ha excavat totalment. Es tracta d’una urbanització ben planificada i adaptda als desnivells que hi ha al terreny a la zona sud. El fet de declarar la vil·la com a BCIN implicarà que el Departament de Cultura hagi d’autoritzar necessàriament actuacions a la zona.

La vil·la romana de Can Ring de Besalú segueix un model regula i constructivament ben planificat. Inicialment, la part urbana de la vil·la es va conformar al voltant d’un pati situat a la zona nord. Aquesta àrea quedava perfectament definida per un seguit d’edificacions a la part nord, oest i sud, mentre que l’est quedava lliure per una de les portes d’entrada del conjunt residencial.

Els treballs arqueològics han constatat que la zona de treball va ser parcialment ocupada al cap dels anys per construccions d’habitatge residencial, com ara un conjunt termal. Això fa pensar que es tractaria d’una vil·la de cronologia alta i que va ser fundada entre els segles II i I aC. Així ho decreten part de l’estructura principal, concretament les estances de l’ala sud, que daten d’un moment imprecís del segle I aC.

Ara es preveu que amb l’estudi d’aquest jaciment es pugui obtenir més informació sobre l’evolució del model d’explotació i ocupació del territori imposat per Roma a partir del segle I aC i fins als inicis del període baix imperial.

El fet que la vil·la sigui Bé Cultural d’Interès Nacional significa que el Departament de Cultura haurà d’autoritzar actuacions com ara anivellaments de finques i parcel·les i la plantada o arrencada d’arbres. També es necessitarà un permís per excavar en el terreny i qualsevol actuació que afecti el subsol. A més, es prohibiran els treballs agrícoles que impliquin remoure el terreny, encara que sigui de forma superficial, ja que hi ha restes arqueològiques en cotes altes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor