La Vila del Llibre d’Arenys de Mar homenatja Espriu, Cucurull i Rosselló-Pòrcel

  • Arenys de Mar organitza aquest cap de setmana la seva primera Vila del Llibre i recupera la poesia de joventut de Fèlix Cucurull

VilaWeb
Enric Bono, director de la Vila del Llibre, a Arenys de Mar
Redacció
13.09.2024 - 21:50

El Maresme continua arrelant en la tradició de ser seu del festival Vila del Llibre, que aquest cap de setmana es fa a Arenys de Mar per primera vegada. La vila pren el relleu de Cabrils i Malgrat de Mar, les dues poblacions amb dos certàmens cadascuna. El festival va néixer ara fa setze anys a Bellprat, a l’Anoia, i amb els anys ha organitzat més de quaranta certàmens per tot el país. Enguany, la Vila del Llibre també ha aterrat a Galícia, concretament a Pontedeume, amb una marca nova, Viladolibro, on el treball en favor de la literatura i la llengua gallega ha estat un dels pals de paller.

L’arribada a Arenys de Mar significa continuar consolidant el projecte al Maresme. El director de la Vila del Llibre, Enric Bono, explica: “La nostra arribada aquí representa continuar consolidant aquest projecte a la comarca, però és molt especial fer-ho a Arenys, que com tots sabem és un dels territoris amb més petjada cultural en la literatura catalana. Això ho converteix en tot un repte, un projecte il·lusionant que busca sorprendre els arenyencs amb un format obert al poble i amb una voluntat clara de democratització de la cultura. Hi ha una invasió del llibre en els llocs on passa la vida de les persones. A més a més, en aquesta edició hem volgut ser molt sensibles a la història i als grans temes que fan d’Arenys una vila molt especial, però a la vegada hem treballat per posicionar-la de cara a un futur amb llarga trajectòria.”

El programa d’actes, amb voluntat inclusiva, preparat sota el criteri principal de la qualitat i amb activitats per a tots els públics, es desenvoluparà en uns quants indrets de la vila. Tot i que la tribuna principal serà la plaça de l’Església, hi haurà actes també al Centre Cultural Calisay, al carrer de l’Església i al pati del Museu Marès de la Punta. En aquest certamen, comissariat per la directora de la Biblioteca Pare Fidel Fita, Muntsa Abad, els eixos principals sobre els quals girarà el programa tenen una estreta relació amb Arenys, la seva història i el seu patrimoni literari. Així doncs, hi ha dos temes importants que marquen la història i disposició d’Arenys, que es debatran en algun moment de la fira: la presència de la riera i el llegat indià. El consultor ambiental Pere Estivill, l’historiador Francesc Forn i l’escriptor Emili Amargant ens il·lustraran sobre el paper determinant d’aquest particular accident geogràfic, i Anna Castellví, coordinadora de la Xarxa de Municipis Indians, i la periodista Tate Cabré parlaran de la relació del Maresme amb les Amèriques, i especialment dels indians arenyencs.

L’ombra sempre gegantina d’Espriu

En un primer certamen a Arenys de Mar, hi ha un homenot indefugible, una figura incontestable de les lletres catalanes, el poeta Salvador Espriu, íntimament lligat a l’imaginari d’aquesta vila. Espriu va estar molt marcat els anys de joventut per la relació amb el poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel, l’autor del famós dístic “tota la meva vida es lliga a tu/ com en la nit les flames a la fosca”. Aquells amics de poc més de vint anys varen veure estroncada l’amistat per la mort, a causa de la tuberculosi, del mallorquí al sanatori del Brull, en plena guerra del 1936-1939. De fet, Rosselló-Pòrcel hi va ser enterrat, però en el moment en què el cementiri de la petita vila del Montseny es va reformar, les despulles anaren a parar a Arenys gràcies a la intercessió d’Espriu. No va ser fins el 1977 que retornaren a Mallorca, juntament amb les de Gabriel Alomar, mort a l’exili a Egipte. Maria Isabel Pijoan, escriptora i crítica literària, i l’escriptor Pere Antoni Pons parlaran dels dos poetes.

I la poesia de joventut de Fèlix Cucurull

Una de les fites de la Vila del Llibre d’Arenys de Mar és tornar a posar en solfa la figura incontestable de Fèlix Cucurull (1919-1996). Aquest escriptor, polític i intel·lectual, conegut per ser un dels ponts culturals més sòlids, estables i duradors entre Catalunya i Portugal, també va ser poeta. Amb motiu de la Vila del Llibre, s’ha fet una edició de la seva poesia de joventut a càrrec de la comissària del festival, la família del poeta i Montserrat Fonoll, curadora del fons documental de Cucurull a la biblioteca d’Arenys. El llibre l’ha editat Bon Pla Edicions, vinculada directament a la Vila del Llibre, i porta per títol S’esbatanen els clavells.

Explica Enric Bono: “Per a Bon Pla Edicions és un tot un orgull ser l’editorial que ha rescatat, conjuntament amb la comissària de la Vila del Llibre i la curadora del fons, aquests poemes inèdits de Fèlix Cucurull. Ha estat una aventura rellegir-ne els poemes, transcriure’ls i posar-los a l’abast de tothom gràcies a la col·laboració de l’ajuntament, la biblioteca i la família. Serà una molt bona oportunitat per a descobrir un Cucurull que molta gent no coneix i els seus inicis com a poeta.”

Lògicament, la vila també comptarà amb figures més mediàtiques, com ara, el comunicador Ramon Gener, que hi presentarà la novel·la guanyadora del premi Ramon Llull, Història d’un piano. També hi haurà poesia, amb Vicenç Llorca; activitats infantils; taules rodones de novel·la negra; tallers i espectacles teatrals, com el d’Ada Castells, que oferirà un monòleg creat a partir de la seva novel·la Solstàlgia; o el del Lluís Anton-Baulenas, que representarà l’obra teatral de creació pròpia, Salva’t Salvat, que recorda i commemora la figura de Joan Salvat-Papasseit amb motiu del centenari de la seva mort. Tot això es complementarà amb la presència d’una quinzena d’editorials independents que seran l’avantsala de la Setmana del Llibre en Català.

Pròximes viles 

El festival Vila del Llibre continua la seva consolidació per tot el país. La Vila del Llibre d’Arenys ha obert la temporada de tardor-hivern a Catalunya. La seguiran el segon certamen de Mollet del Vallès (dedicat a la literatura infantil), el tercer cap de setmana d’octubre; el quart de Sitges (1, 2 i 3 de novembre, amb el tema de l’amor, la mort i el mar) i la de la Rambla, que es farà a la remodelada part baixa del passeig barceloní pels volts de Santa Llúcia. Aquestes quatre viles se sumen a la primera feta a Pontedeume, a final d’agost, i a la de l’Escala, que es va fer al març. De fet, ja se sap que se’n farà un altre certamen a l’Escala entre final de febrer i començament de març del 2025.

Paral·lelament, la Vila del Llibre ha desenvolupat un singular projecte educatiu amb l’escola Nou Patufet, del barri de Gràcia, sota el paraigua de la marca Vita Libris. Amb el lema “Amor, passió i estima pels llibres”, els alumnes de secundària de l’escola han escrit conjuntament el llibre L’eco de la realitat, publicat també per Bon Pla Edicions, un llibre creat per cent cervells i escrit per dues-centes mans. El projecte tindrà continuïtat aquest any i creixerà amb més cicles d’ensenyament. Tot el procés creatiu es va enregistrar en aquest documentari de Pol Digler. El llibre es presentarà durant la Setmana del Llibre en Català.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor