La venda del llibre en català creix d’un 12% aquest 2023

  • El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, no ha volgut comentar la situació en què es troba el grup Enciclopèdia Catalana, ni la demanda de 2,8 milions d’euros interposada per vint-i-tres editorials de Xarxa de Llibres, ni ha parlat de l’editorial de llibres de text Vicens Vives

VilaWeb
Patrici Tixis, president del Gremi d'Editors de Catalunya.
Montserrat Serra
04.12.2023 - 18:08
Actualització: 04.12.2023 - 20:17

Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya, ha comparegut en conferència de premsa per fer balanç de l’any i comentar els premiats de la Nit de l’Edició, festa que es fa aquest vespre al Teatre Goya de Barcelona. Del balanç del sector del llibre d’aquest 2023, tot esperant dels resultats de la campanya de Nadal i Reis, la dada que destaca amb més força, d’una manera llampant, és la del creixement del 12% de la venda del llibre en català, sense incloure-hi els llibres de text. La dada és significativa i Tixis l’atribueix, d’una banda, al mal funcionament de la plataforma Entredós de distribució, que va afectar considerablement la Setmana del Llibre en Català, la campanya de Nadal i el funcionament normal de tot el segon semestre del 2022 i que va repercutir negativament en la venda del llibre en català, que l’any passat va baixar percentatges de venda, fins a un 7%; i, de l’altra banda, al creixement de la demanda del llibre infantil i sobretot juvenil i també del còmic.

Tixis ha afegit que ja esperaven que hi hagués un augment de vendes del llibre en català, i ho posa en el context de normalització després de la pandèmia. Perquè, segons el president del gremi, d’ençà de la pandèmia han augmentat les vendes del llibre en espanyol, però en el cas del llibre en català això encara no havia passat. Aquest increment del 12% en relació amb l’any passat significa superar el 30% de vendes de llibres en català en el conjunt de vendes de les llibreries a Catalunya (català i espanyol). I aquest 12%, reproduït en xifres, representa una facturació estimada (a falta de la campanya de Nadal) entre 120 milions d’euros i 130 per al llibre en català (sense comptar el llibre de text).

Sense comentaris sobre el grup Enciclopèdia Catalana

Durant el balanç del 2023, Tixis no s’ha referit en cap moment a la situació crítica d’algunes empreses editorials significatives del món editorial en català, com ara la del grup Enciclopèdia Catalana, que ha presentat un ERO i que té un deute acumulat tan important que podria ser la seva fi. Tampoc no ha dit res de l’ERO de l’editorial Vicens Vives, de llibres de text. Preguntat per aquest silenci, Patrici Tixis s’ha limitat a dir que esperava que la situació d’Enciclopèdia Catalana es pogués redreçar i que no podia anar més enllà en les valoracions sobre aquest fet, perquè els estatuts li impedien d’entrar a valorar la situació particular empresarial dels agremiats. Tampoc s’ha mogut del silenci quan se li ha recordat que vint-i-tres editorials han presentat una demanda contra Enciclopèdia Catalana per valor de 2,8 milions d’euros. I tampoc ha comentat la inestabilitat de la plataforma Entredós, arran de la situació crítica d’Enciclopèdia, que és propietària d’Àgora, que té el 45% de l’accionariat.

De manera que no tot són bones notícies. Això, Tixis, ho ha reconegut, però no per valorar la situació d’Enciclopèdia sinó per recordar que el sector editorial ha superat dues crisis en quatre anys. La primera, arran de la pandèmia, i la segona, a causa del context internacional (la guerra d’Ucraïna i ara la de Gaza) que ha fet encarir, sobretot, el paper i el transport i que, com a conseqüència, ha encarit la producció d’un llibre fins a un 40%. Es calcula que el sector ha incrementat el preu del llibre, de mitjana, entre un 4% i un 5%.

Els envits més destacats del Gremi d’Editors

Entre els envits que ha destacat el president del Gremi d’Editors de Catalunya hi ha el de continuar lluitant contra la pirateria i la protecció de la propietat intel·lectual. Segons Tixis, la lectura en digital defrauda al voltant d’uns 200 milions d’euros.

Tixis ha recordat que el llibre en paper és el gran motor de la indústria editorial, perquè representa el 93% de les vendes, mentre que el llibre en digital només s’endú un 7% de les vendes. D’aquest 7%, hi ha un 2% que correspon a l’audiollibre, format que comença a arrencar i que pot viure un creixement destacat els anys vinents.

Tixis ha recordat que el canal preferit dels lectors són les llibreries de proximitat, que s’enduen el 40% de les vendes. Per posar aquesta xifra en context, ha explicat que a Europa les llibreries de proximitat facturen al voltant del 30% de les vendes, i al món anglosaxó, que no manté la protecció del preu únic del llibre, les llibreries de proximitat només s’enduen un 10% de les vendes.

Un altre envit que té el gremi va lligat a la intel·ligència artificial generativa. Tixis destaca la necessitat de regular aquest àmbit incipient i, també, que la intel·ligència artificial basada en algorismes no podrà superar ni substituir mai la creativitat i la imaginació de l’ésser humà. Un altre objectiu que ha destacat radica en l’aplicació del Pla Nacional del Llibre i la Lectura, que ha de marcar la diferència respecte de l’increment de lectors. I en aquest sentit, ha fet èmfasi en el desenvolupament de les biblioteques escolars. I, finalment, també ha recordat una reivindicació del sector cultural, que és la d’arribar al 2% del pressupost de la Generalitat.

El context que posa el Gremi d’Editors

Patrici Tixis ha començat la conferència de premsa posant context a la indústria editorial, no pas en relació amb Catalunya únicament, sinó a tot l’estat espanyol. Hem de tenir en compte que el Gremi d’Editors de Catalunya té d’agremiats tant editorials en català com en espanyol. En aquest sentit, ha dit que la indústria editorial és la primera indústria cultural de l’estat i la que rep menys subvencions. Ha recordat que en el sector editorial hi treballen 14.000 persones a Catalunya d’una manera directa i 30.000 a tot l’estat espanyol; que si hi afegim tota la cadena de valor industrial, parlem de 35.000 persones a Catalunya i 80.000 a tot l’estat.

El Gremi d’Editors de Catalunya agrupa pràcticament el 95% de les editorials de l’estat, amb més de 350 segells d’unes 200 i escaig empreses associades. El 80% de la producció editorial literària que es fa a l’estat espanyol es genera a Catalunya, i en el conjunt editorial de tot l’estat, això representa un 53%. Al voltant d’un terç de les vendes de llibres són en català. Tixis també ha parlat de la influència important a Hispanoamèrica de la producció editorial en espanyol que es produeix a Catalunya.

Premis de la Nit de l’Edició

Avui s’organitza la Nit de l’Edició. Durant la gala, es lliura el Premi Atlàntida, que destaca una personalitat o entitat de reconegut prestigi que hagi destacat per la defensa i promoció del llibre i la lectura. Enguany, el premi s’atorga ex-aequo a dos municipis: Calonge-Sant Antoni (Catalunya) i Urueña (Valladolid), per la seva política d’obertura de llibreries i de promoció del llibre en general. Són pobles que han optat per ser pobles del llibre i han cregut i potenciat el turisme cultural.

En aquest mateix acte, la Cambra del Llibre de Catalunya lliura el Memorial Fernando Lara a una iniciativa empresarial jove del món llibre, que enguany és per a l’Altra Editorial. I l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya atorga el premi de traducció Ángel Crespo a la millor traducció de l’any a Núria Molines Galarza per la traducció de l’alemany al castellà de l’obra El hombre del jazmín y otros textos d’Unica Zürn, publicada per l’editorial Wunderkammer de Girona.

Durant la Nit de l’Edició també es fa un reconeixement a la col·lecció Bernat Metge (Editorial Alpha) i a l’editorial Joventut pels cent anys d’activitat, i a l’editorial Corimbo, MTM Editores i Símbol Editors, que celebren el vint-i-cinquè aniversari.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor