29.04.2023 - 21:40
|
Actualització: 30.04.2023 - 00:30
“Catalunya, Espanya, us estimem!”, va cridar el Boss abans d’interpretar Mary’s place mentre feia de director d’orquestra de la banda i aconseguia de fer callar uns pocs instants tot l’estadi, rendit als seus peus”. Aquestes són les frases que apareixen en la versió impresa del diari La Vanguardia d’ahir dissabte, de la crònica sobre el concert de Bruce Springsteen a Barcelona. Una versió que ha aixecat polseguera perquè el nom d’Espanya no el va pronunciar pas, en Bruce Springsteen. Bruce Springsteen no va dir Espanya. Va dir “Catalunya! Barcelona! Us estimem! Us estimem! Us estimem!” Com es pot veure en un vídeo de Youtube:
I aquesta és la captura de pantalla que jo mateix he fet de la crònica de La Vanguardia que apareix al diari en pdf.
A la versió en línia de La Vanguardia, ja hi surt la frase sense Espanya. Han rectificat. A la versió impresa i al pdf d’ahir al vespre ja no hi ha solució. Per tant, a l’hemeroteca de La Vanguardia que guarda els pdf es mantindrà l’error. A l’hemeroteca que guarda la versió en línia, no.
Sovint ens queixem, amb raó, dels desavantatges de viure en un món en què les xarxes socials han rebaixat, diuen, la qualitat del periodisme: excés d’immediatesa, lectors que es creuen fonts discutibles i no pas capçaleres serioses, un Twitter agressiu, un debat poc seriós. Però ja costa més que diguin que les mateixes xarxes socials també milloren el periodisme, com és el cas que ens ocupa. Gràcies a aquestes xarxes els lectors de La Vanguardia en paper han avisat dels errors. Els qui no érem a l’estadi n’hem pogut veure el moment a Youtube, gràcies a un espectador que ha hi ha carregat el vídeo (fent cas omís dels drets) i La Vanguardia ha hagut de rectificar la crònica, que en línia ja apareix sense Espanya.
No sabem si l’error va ser intencionat (per voluntat de la Vanguardia de fer entrar amb calçador la seva estimada Espanya) o si va ser accidental (un simple error del cronista). Sí que sabem que les mateixes xarxes socials que critiquem tant a vegades són positives. Gràcies a aquestes hem sabut que en Bruce estima Barcelona i Catalunya. No sabem si estima Espanya, digui què digui La Vanguardia.
No és pas l’únic cas: o hi ha ningú que es pensi, per exemple, que la violència del Primer d’Octubre hauria estat tan ben documentada sense els milers de mòbils que van enregistrar-la i publicar-la a les xarxes? De gent que en molts casos no era pas periodista, sinó anònima.
I l’estimem.