La Vall d’Hebron posa en marxa un programa de cuidadors de nens trasplantats

  • Hi participen nou pares i mares que intercanvien coneixements i experiències

VilaWeb
ACN
16.03.2017 - 10:42
Actualització: 16.03.2017 - 10:43

L’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron ha posat en marxa el Programa Cuidador Expert Catalunya, en el qual cuidadors d’infants trasplantats intercanvien coneixements i experiències. Es tracta d’un projecte conjunt de l’Hospital i del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat (PPAC) del Departament de Salut, que, per primera vegada, implica a famílies de pacients menors d’edat. Segons un comunicat del centre hospitalari, les sessions van començar el passat 19 de gener i acabaran el pròxim dia 23 de març. Hi participen 9 cuidadors de 8 famílies amb petits que han passat per un trasplantament hepàtic, renal, pulmonar o cardíac fa més d’un any. Aquesta iniciativa fomenta l’aprenentatge entre iguals, de forma horitzontal.

L’encarregada de dirigir les sessions, la cuidadora experta, és la mare d’una nena trasplantada, la Gemma Carreras, que fa 10 anys va viure aquesta situació. Els familiars són acompanyats per dos professionals, que fan d’observadors. Les famílies i la cuidadora experta treballen en grup per compartir coneixements i experiències, amb l’objectiu de promoure canvi d’hàbits que millorin la seva qualitat de vida i la convivència amb la persona a la qual cuiden.

Aquest format de programa vol ajudar a les famílies a superar pors i dubtes, a potenciar la seva confiança i a fomentar l’autoresponsabilitat. A la vegada, les sessions els faciliten les eines per identificar la sobrecàrrega del cuidador i poder així demanar ajuda.

Més enllà del consell professional
El programa el formen 9 sessions de 90 minuts de durada, dirigides per la cuidadora experta. A través d’un comunicat de l’Hospital, la Gemma Carreras ha explicat que “ha estat una gran experiència, compartir emocions i experiències i ajudar-nos els uns als altres”. La seva formació, de dos mesos, va començar a final de l’any passat.

Al programa s’han tractat aspectes com les situacions més freqüents que es poden trobar en el procés de cuidar, estils de vida saludables, com tenir cura dels fills, els aspectes emocionals i els recursos socials i familiars disponibles.

El Programa Cuidador Expert Catalunya vol oferir a les famílies un espai on es parli d’aquella part de les cures que necessiten els seus fills que el professional sanitari no té identificada i del seu dia a dia més personal com a cuidadors. A les sessions es parla d’ells i es busquen les eines perquè puguin fer front a la seva situació i no rendir-se, es dóna una visió de conjunt del malalt i la seva família i es trenquen mites sobre la malaltia. La infermera referent del pacient trasplantat pediàtric i encarregada de coordinar el projecte, Lis Vidal, ha destacat “la possibilitat d’aprendre del cuidador principal i també millorar la nostra feina gràcies a tot allò que rebem de les famílies”. “De fet, hem canviat aspectes del nostre treball gràcies a les coses que ens han ensenyat els cuidadors”, ha explicat Vidal.

Les sessions es fan fora de l’Hospital Maternoinfantil i, per facilitar l’assistència dels pares, s’ofereix la possibilitat que els germans dels pacients vagin a la Ciberaula amb voluntaris gestionats per la Unitat d’Atenció al Ciutadà.

El projecte ha comptat amb la participació de la direcció d’Infermeria i Coordinació de Trasplantament, i els equips dels Serveis de Pediatria, de Cirurgia Pediàtrica, de Cirurgia Cardíaca, Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Cirurgia Toràcica que participen en els trasplantaments pediàtrics de fetge, ronyó, pulmó i cor. També hi han participat les responsables del Programa Pacient Expert Catalunya i del Programa Cuidador Expert Catalunya del Departament de Salut, Assumpció González-Mestre, Paloma Amil Bujan i Esther Gil Sánchez.

Programa Pacient Expert Catalunya com a punt de partida
A partir de l’evidencia generada sobre els efectes positius per a la salut del Programa Pacient Expert Catalunya (PPE-CAT) neix el Programa Cuidador Expert Catalunya. Aquest últim s’inicia arrel de copsar i valorar la necessitat de donar suport i resposta a les persones que cuiden d’altres i que pel problema de salut que pateixen o no es poden valdre per si mateixos o necessiten l’ajuda d’un cuidador com és el cas de persones amb malalties cròniques complexes, demències, trastorns mentals severs o nens amb una malaltia crònica.

La finalitat del PPE-CAT és millorar la comprensió de la malaltia crònica dels pacients, mitjançant la transferència i l’intercanvi de coneixements entre els pacients experts i la resta de pacients promovent canvis d’hàbits que millorin la qualitat de vida i la convivència amb la malaltia com una part més del procés assistencial.

Centre de referència en trasplantament pediàtric
L’Hospital Universitari Vall d’Hebron lidera cinc dels programes de trasplantament pediàtric, tant a Catalunya com a l’Estat, juntament amb l’Hospital Universitari La Paz. De fet, cap altre centre català compta amb tots els programes en pacients menors de 18 anys. La Unitat de Trasplantament Pediàtric funciona com una unitat funcional on estan integrats els diferents programes de què disposa l’Hospital (cardíac, pulmonar, renal, hepàtic i progenitors hematopoètics), tots de referència a l’Estat. Aquesta Unitat compta amb professionals altament qualificats i experts, i amb el suport d’una infermera gestora de casos per ajudar-los a gestionar la complexitat, ja que l’Hospital Maternoinfantil atén pacients molt petits, fins i tot lactants, amb realitats culturals molt diverses.

Més de 1.600 nens i nenes s’han sotmès a un trasplantament a l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron des que es van constituir els diferents programes i els resultats, en la majoria de casos, són excel·lents, el que permet a aquests pacients gaudir d’una millor qualitat de vida. L’any 2016 l’Hospital va realitzar 79 trasplantaments pediàtrics: 12 de ronyó, 16 de fetge, 5 de pulmó, 5 de cor i 41 de progenitors hematopoètics.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor