La Vall d’Hebron impulsa un registre internacional per a pacients amb covid-19

  • L'objectiu és disposar de la màxima quantitat d'informació clínica possible en temps real per millorar el tractament

VilaWeb

Redacció

14.08.2020 - 12:44

L’Hospital Vall d’Hebron ha impulsat un registre internacional per a pacients amb covid-19 i malalties minoritàries de la sang que recopilarà informació de forma anònima per facilitar la presa de decisions mèdiques sobre el diagnòstic i tractament de futures persones contagiades. Segons un comunicat de centre, l’objectiu és disposar de la màxima quantitat d’informació clínica possible en temps real per millorar el tractament de pacients infectats per coronavirus i afectats per altres patologies greus i poc freqüents.

Els pacients que tenen malalties de la sang presenten un risc més gran de patir complicacions associades a la covid-19 i la majoria d’ells se sotmeten a esplenectomia o extirpació de la melsa per millorar el seu nivell de concentració d’hemoglobina, una intervenció que els fa més vulnerables a les infeccions bacterianes i a les sobreinfeccions després d’una infecció viral.

‘A partir del cas d’un nen amb una leucèmia limfoblàstica aguda que va patir una síndrome d’alliberament de citocines relacionat amb la covid-19 i va ser tractat amb èxit amb tocilizumab, ens vam adonar de com era d’important comptar amb dades internacionals i compartir coneixement amb experts de tot el món’, ha detallat el metge del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica, Pablo Velasco. ‘L’objectiu fonamental és que la comunitat mèdica que es dedica al tractament del càncer pediàtric compti amb informació actualitzada de casos de pacients oncològics amb covid-19 de tot el món’, ha dit.

El registre per a pacients amb covid-19 ajudarà en la pràctica mèdica diària, agilitzarà la consulta interprofessional dels casos més complexos i permetrà dur a terme estudis observacionals de diferents grups de pacients gràcies a les dades que inclou sobre l’evolució de la pandèmia i de les malalties associades.

Actualment, formen part del registre uns 250 pacients de països com Bèlgica, Xipre, Dinamarca, Alemanya, Grècia, Irlanda, Itàlia, Holanda, Portugal, Regne Unit o els estats francès i espanyol. La informació està allotjada en una plataforma desenvolupada en el marc d’Euro-BloodNet, la Xarxa Europea de Referència per a aquest tipus de patologies. A més del registre de la Vall d’Hebron, el St. Jude Children ‘s Research Hospital d’Estats Units també recull informació similar, si escau sobre pacients pediàtrics amb càncer i covid-19 amb dades de 758 persones d’un total de 35 països. És tracta de menors amb leucèmia limfoblàstica aguda, tumors sòlids extracranials, neoplàsies hematològiques i tumors de sistema nerviós central que a més pateixen el coronavirus.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor