La València de les dames

  • El projecte pretén 'sensibilitzar i reflexionar sobre la importància que ha tingut i té el paper de les dones en la nostra societat a partir de propostes participatives, culturals i artístiques'

VilaWeb

Text

Núria Cadenes

27.02.2020 - 09:37

‘Vosaltres que esteu mortes, vosaltres que viviu encara i vosaltres que vindreu en l’esdevenidor, alegreu-vos totes i sigueu felices’: la citació, tan contemporània, tan vigent, és del segle XV. De començament del segle XV. Del 1405, exactament. Del llibre La ciutat de les dames (La Cité des dames), escrit per la poeta, traductora i filòsofa Christine de Pisan: una utopia humanista que recrea una ciutat bastida amb els poders de la Raó, la Rectitud i la Justícia i habitada només per dones. Amb aquesta obra, Pisan va respondre a la virulenta misogínia del tractat Les lamentacions de Matheole, i va crear, literàriament, un espai propi, de lliure expressió i de pau, per a les dones.

És en evocació d’aquesta obra i del seu significat que avui es posa en marxa, a València, el projecte ‘La ciutat de les dones’, precisament, amb la intenció de ‘reconstruir un plànol de la ciutat on cada barri siga representat pel nom d’una dona important per a la història’.

La iniciativa és de l’associació Adonar, una entitat nascuda l’any 2018 ‘amb l’objectiu d’acompanyar el sector cultural i artístic per a desenvolupar iniciatives amb impacte social’. Ara han posat en marxa aquest projecte de llarg abast que vol mostrar com ‘la història de València es pot contar i s’ha de contar mitjançant la mirada d’algunes de les seues protagonistes: Maria Cambrils, Margarida Borràs, Isabel de Villena, Dorotea i Margarida Joanes, Ascensió Xirivella, Concepció Aleixandre, entre d’altres’.

Maria Cambrils al Cabanyal
I comença avui. Maria Cambrils (1878 – 1939), periodista i feminista de València i de Pego (Marina Alta), serà la primera de les ‘dames’ que es faran visibles a la ciutat.  Al Cabanyal, concretament, on també va tenir-hi arrels.

El projecte pretén ‘sensibilitzar i reflexionar sobre la importància que ha tingut i té el paper de les dones en la nostra societat a partir de propostes participatives, culturals i artístiques que servesquen de finestra a altres dones que actualment enriqueixen la cultura de la ciutat’. I així, el redibuix del plànol de València comença vora la mar, avui mateix, amb un col·loqui acadèmic a la Biblioteca de la Dona:  la historiadora Ana Aguado i la periodista Rosa Solbes, autores de llibre Maria Cambrils. El despertar del feminismo socialista (PUV), presentaran la biografia de l’escriptora, bo i situant-la en el context històric: premsa feminista, implicació política, esperances, guerra i repressió marquen una vida intensa i digna de conèixer.

Les visites teatralitzades a la ciutat també tenen espai en aquest projecte: el 7 de març, per exemple, hi ha previst de prendre’s ‘Un vermut amb Maria Cambrils’: al Festinar, al carrer del Doctor Lluch del mateix Cabanyal, l’actriu Inma Sancho es posarà a la pell de Cambrils per ser entrevistada per dues periodistes del segle XXI, Pilar Almenar i Laura Bellver.  Al capdavall, és objectiu del projecte connectar-ne les protagonistes, les dones que també ens han modelat la història, ‘amb el territori en el qual van viure i amb les persones que actualment hi viuen’. A més d’establir-hi relació ‘amb altres dones que actualment treballen en els mateixos camps de coneixement’.

Aquest primer envit de ‘La ciutat de les dones’ es tancarà el 4 d’abril, disssabte, a l’Ateneu Marítim, amb un homenatge col·lectiu a l’escriptora per a compartir reflexions i representar-hi les obres que hagin nascut als tallers de creacció participativa ‘En acció’ que s’hauran dut a terme en diversos espais entre el 23 i el 26 de març.

I hem escrit ‘es tancarà’ encara que no sigui del tot cert: continuarà, de fet i en realitat, amb noves pàgines de la històriaia col·lectiva escrita amb nom de dona. Amb nous punts destacats al plànol de la ciutat. Destacats i visibles.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor