La UPF, la millor universitat per tercer any consecutiu, segons l”O-Rànquing’

  • La Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Politècnica de Catalunya (UPC), la Carlos III de Madrid, la Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i la Politècnica de València són les universitats espanyoles amb més rendiment en docència, investigació, innovació i desenvolupament tecnològic, segons la cinquena edició d''O-Rànquing sobre el Sistema Universitari Espanyol' de la Fundació BBVA i l'Institut Valencià d'Investigació Econòmica, presentat aquest dijous a Madrid, que analitza un total de 61 institucions d'educació superior (48 públiques i 13 privades).

VilaWeb
Redacció
01.06.2017 - 13:21

MADRID, 1 (EUROPA PRESS)

La Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Politècnica de Catalunya (UPC), la Carlos III de Madrid, la Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i la Politècnica de València són les universitats espanyoles amb més rendiment en docència, investigació, innovació i desenvolupament tecnològic, segons la cinquena edició d”O-Rànquing sobre el Sistema Universitari Espanyol’ de la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigació Econòmica, presentat aquest dijous a Madrid, que analitza un total de 61 institucions d’educació superior (48 públiques i 13 privades).

Si bé aquest informe revela els resultats de les universitats de manera sintètica a partir de 25 indicadors –articles científics, qualitat de les publicacions, tesis doctorals, ocupabilitat, internacionalització–, el director d’Investigació de l’Ivie, Francisco Pérez, ha destacat que l’estudi permet als alumnes fer els seus propis rànquings personalitzats en funció de les seves prioritats i interessos. A més, aquest cop incorpora un rànquing d’ocupabilitat.

Per primera vegada, aquest document esmenta les 23 universitats que no participen en la classificació perquè no han aportat la documentació necessària.

“Les que hi són és perquè són més transparents”, ha indicat Pérez, que també ha assenyalat que s’ha indicat amb un asterisc les universitats que compten amb menys de 15 anys d’història, “cosa que afecta a la investigació”, com la Universitat de Sant Jordi, que apareix en l’última posició del llistat general.

Els autors de l’informe han indicat que per a aquest rànquing s’han corregit els efectes de la seva diferent grandària per poder comparar les universitats. També han advertit de la complexitat” i “heterogeneïtat” del sistema universitari espanyol, tant entre els centres públics com en els privats.

Els primers destaquen fonamentalment en investigació i innovació, amb puntuacions molt superiors que les universitats privades, mentre que aquestes tenen més rendiment docent.

El document torna a advertir de les “grans diferències” de rendiment dels sistemes universitaris regionals que assoleixen els 46 punts percentuals entre el qual se situa en primera posició, el català (119) i l’últim, el canari (73).

“Això té molt a veure amb les polítiques públiques de les comunitats autònomes i els òrgans de govern de les universitats”, ha indicat el professor i investigador de l’Ivie Joaquín Aldás, que ha explicat també que algunes comunitats autònomes apareixen ben situades perquè ho fan “raonablement bé”, però que només tenen una universitat i no pot fer mitjana, com és el cas de Cantàbria, en la segona posició.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor