La UPF i la UB, úniques universitats espanyoles entre les 200 millors del món, segons Times Higher Education

  • La Universitat Pompeu Fabra (UPF), en el lloc 140, i la Universitat de Barcelona (UB), en el 147, són les úniques institucions universitàries espanyoles entre les 200 millors del món, segons el 14 ranking internacional Times Higher Education. Ambdues universitats pugen posicions respecte a l'edició anterior.

VilaWeb
Redacció
05.09.2017 - 15:14

MADRID, 5 (EUROPA PRESS)

La Universitat Pompeu Fabra (UPF), en el lloc 140, i la Universitat de Barcelona (UB), en el 147, són les úniques institucions universitàries espanyoles entre les 200 millors del món, segons el 14 ranking internacional Times Higher Education. Ambdues universitats pugen posicions respecte a l’edició anterior.

En el primer lloc d’aquest llistat de les 1.000 millors universitats de 77 països se situa la Universitat d’Oxford, que conserva el seu lloc com la més prestigiosa del món, amb les millors puntuacions en ensenyament, investigació, cites científiques i internacionalització.

La Universitat de Cambridge puja del quart al segon lloc, empenyent l’Institut de Tecnologia de Califòrnia a la tercera posició juntament amb la Universitat de Stanford.

L’Institut Federal Suís de Tecnologia de Zurich es manté en el top 10, després de caure un lloc del novè al desè lloc, mentre que el Trinity College de Dublín ha saltat 14 llocs, fins al 117 aquest any, segons indiquen els autors d’aquest ranking, que destaquen també el paper d’Itàlia i Espanya amb la millora de dues de les seves institucions, com la Scuola Superiore Sant’Anna i la Pompeu Fabra, respectivament.

Encara que Europa compti amb set universitats entre les 30 primeres enfront de tres asiàtiques, els responsables d’aquest llistat adverteixen que l’ascens de les segones s’està convertint en una “creixent amenaça” per a les europees. Les dues universitats líders de la Xina superen la principal institució alemanya LMU de Munich.

Alemanya té dues institucions menys entre els 200 primers llocs i de les 20 universitats que es mantenen en aquesta franja, 12 han baixat posicions.

La universitat xinesa de Tsinghua també ha superat l’Escola Politècnica Federal de Lausana de Suïssa, i la Universitat de Pequín supera l’Institut Karolinska de Suècia i està a l’altura de la Universitat d’Edimburg.

Però no només el potencial de les institucions asiàtiques suposa una amenaça per al resultat global d’Europa en el ránking, els autors apunten que el Brexit planteja “un gran risc per a l’èxit de les universitats del Regne Unit en el futur” i avisen que Europa “haurà de treballar dur per mantenir el seu rendiment en els propers anys”.

El predomini d’Amèrica del Nord en la classificació ha disminuït enmig de la creixent competència mundial. Per primera vegada, en els 13 anys d’història d’aquesta classificació, els Estats Units no compta amb cap centre en un dels dos primers llocs.

L’any passat, l’Institut de Tecnologia de Califòrnia va acabar el seu regnat de cinc anys després de ser superat per la Universitat d’Oxford.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor