La UPC aposta per la intel·ligència artificial amb el seu nou centre IDEAI

  • Els projectes que es realitzen pretenen oferir un millor servei en camps com la salut, la innovació o l'educació

VilaWeb

ACN

03.04.2019 - 13:38
Actualització: 03.04.2019 - 16:10

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) aposta per la intel·ligència artificial (IA) i les ciències de dades intel·ligents en el nou centre inaugurat avui. L’Intelligent Data Science and Intelligent (IDEAI) és un espai de recerca sense parets, integrat per sis grups de recerca consolidats, amb més de cinquanta investigadors a temps complet i 150 doctorands i estudiants de màster. Gràcies a aquest centre s’estan portant a terme nous projectes destinats a millorar serveis per a les persones. D’aquesta manera, es poden trobar treballs enfocats als camps de la salut, la innovació, l’educació o l’economia, entre molts d’altres.

El director l’IDEAI de la UPC, Cecilio Angulo, ha explicat que el centre s’ha creat amb la voluntat de generar noves sinergies que facin possible la creació de nous camps d’investigació i desenvolupament, i fer veure a l’administració que les intel·ligències artificials són importants i cal inversió.

També ha apuntat que el centre ha de servir per ‘apropar la IA a la societat’, perquè entengui què és, així com popularitzar conceptes com l’automatització o la robotització. El director ha subratllat que des del coneixement aleshores es podrà determinar ‘si hi ha il·lusió o por’.

El centre està realitzant actualment diversos projectes en àmbits punters que esperen ajudar i donar un millor servei en molts camps. Entre aquests, es troba l”Smart Room’, una sala intel·ligent capaç de comunicar-se amb l’entorn. El responsable d’Imatge i Vídeo de la UPC, Josep Ramon Cases, ha afirmat que ‘la manera com les persones es comuniquen amb els ordinadors és fonamental’, i que s’ha d’ensenyar a les màquines a entendre altres idiomes que no siguin només el tàctil quan, per exemple, es pretén encendre un ordinador.

En aquest sentit, l’Smart Room’ és capaç d’entendre els gestos que fa una persona quan està mirant la televisió i vol apujar o abaixar el volum, aturar el vídeo o, fins i tot, moure la imatge si s’està veient un partit de fútbol amb unes càmeres específiques.També s’ha iniciat un projecte anomenat ‘Spoken to Sign Translation using Neural Networks (Speech2Sign)’, que té l’objectiu d’eliminar les dificultats i barreres que es troben les persones sordes a l’hora de veure vídeos en línia. El sistema genera automàticament un intèrpret en forma d’avatar que tradueix el senyal de veu a la llengua de signes americana.

En aquesta línia, també hi ha un grup de recerca experimentant amb la intel·ligència artificial i com es pot traduir automàticament de veu a text, i viceversa, o de veu a veu entre diferents idiomes. Cecilio Angulo ha explicat que l’IA també pot ajudar en els camps de la salut, i que no s’ha de veure ‘com una competició’ sobre si les màquines superen a les persones. Actualment hi ha sistemes d’intel·ligència artificial que són capaços de fer una predicció d’algunes malalties amb ‘més cures i més precisió que les pròpies persones’, però ha afirmat que s’ha de veure com una manera de col·laborar per garantir que hi hagi diagnòstics correctes.

L’IDEAI és, actualment, un dels centres de recerca en IA més grans i transversals de Catalunya. El nucli científic constitueix un ecosistema de coneixement amb capacitat per abordar els reptes actuals i de futur en intel·ligències artificial, així com captar nous investigadors i participar en grans projectes científics i tecnològics nacionals i internacionals. La posada en marxa de l’IDEAI coincideix amb la participació de la UPC en el projecte europeu sobre intel·ligència artificial AI4EU, juntament amb altres seixanta centres de recerca punters, i que marcarà el full de ruta en recerca, desenvolupament i innovació en aquest àmbit a Europa en els pròxims deu anys.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor