La universitat catalana del segle XXI: gratuïta i oberta a la societat

  • Aquest migdia es presenta al IEC un llibre que aplega les conclusions de quatre anys de debats i ponències organitzats per la I Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana

VilaWeb
Redacció
30.05.2017 - 22:00
Actualització: 30.05.2017 - 23:08

Aquest migdia es presenta a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) el llibre que aplega quatre anys de ponències, debats i assembles fetes per la Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana. Hi intervindran Josep Ferrer, ex-rector de la UPC i president del consell de la I Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana; Joandomènec Ros, president del IEC i vice-president del consell de la Convenció, i un representant de la Generalitat, encara per determinar.

Josep Ferrer explica que aquests darrers quaranta anys la docència i la recerca de la universitat catalana s’han homologat amb les de l’entorn europeu, i ha arribat el moment de fer un nou salt qualitatiu cap a un objectiu que va més enllà de la bondat científica i investigadora: la universitat ha d’esdevenir un veritable agent socioeconòmic de l’entorn.

La I Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana, formada per representants d’entitats, organitzacions polítiques i sindicats, fou constituïda el 2013 amb l’objectiu d’analitzar els problemes que ha de superar la universitat catalana i proposar solucions per a millorar el model actual i mantenir-ne el paper social. La Convenció insta a celebrar un IV Congrés Universitari Català que marqui les directrius de la universitat catalana del segle XXI.

Una universitat gratuïta i oberta a la societat
En el debat internacional sobre si l’educació superior s’hauria de sotmetre a la llei de l’oferta i la demanda, la Convenció reclama una universitat oberta cap a la societat i que no perdi la condició fonamental de servei públic. L’accés a la universitat ha de ser equitatiu i igualitari i el col·lectiu d’estudiants, més divers i inclusiu, més conscient i orientat. Per a aconseguir-ho, les matrícules han de tendir a la gratuïtat i han d’augmentar les beques de desplaçament; també hi ha d’haver temps disponible per a compaginar els estudis amb jornades de treball extern.

D’una altra banda, la Convenció proposa una concepció global del sistema universitari i científico-tècnic en què, en comptes de competir, els centres universitaris cooperin, i en què es potenciï l’equilibri territorial. L’objectiu general compartit és un sistema universitari que promogui els valors humans i ètics, i l’esperit crític; que s’insereixi en l’àmbit internacional, i que, alhora, estigui arrelat a l’entorn, compromès amb la catalanitat, amb el desenvolupament sostenible i amb la construcció d’un país basat en el coneixement.

Revertir els retrocessos dels darrers anys
Segons la Convenció, les retallades, la reforma laboral, la disminució de les beques de recerca o de les taxes de reposició, entre més factors, han dut a una situació alarmant de reducció de plantilles, entrebancs i allargament dels processos d’estabilització, blocatge de les expectatives de promoció, augment de la precarietat i l’estrès laboral. A conseqüència d’aquesta situació, es perd una generació, per emigració i subocupació, que estava ben preparada per a fer el recanvi generacional i per a dur un nou salt qualitatiu a la universitat catalana. Aquesta pèrdua, a més, malmet els notables esforços personals i d’inversió pública. ‘Si no volem que la situació de la universitat catalana empitjori encara més a mitjà termini, és urgent de revertir els retrocessos d’aquests darrers anys’, diuen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor