01.03.2017 - 22:00
|
Actualització: 02.03.2017 - 00:20
La Unió Europea ha fet públic el ‘Llibre Blanc sobre el futur d’Europa‘, que explica com podria reconstruir-se quan el Regne Unit faci efectiu el Brexit. En el document, elaborat per la Comissió, per primera vegada es dibuixa una possibilitat de marxa enrere, en què es desmuntaria una part de l’entramat legal i constitucional que és avui la UE.
La Comissió proposa cinc opcions de futur:
1. Continuar com ara. Bàsicament, consistiria a assumir que la sortida del Regne Unit no significa cap canvi, deixant de banda l’inevitable canvi territorial, demogràfic i de volum econòmic.
2. Fer marxa enrere fins al Mercat Únic. És la proposta que ha sorprès més. Es desmuntaria tot l’entramat institucional que supera els nivells de col·laboració més enllà del mercat. Per exemple, la política exterior comuna. Significaria un pas enrere d’una dimensió enorme.
3. Acceptar una Europa a diverses velocitats. Consistiria a permetre que alguns estats europeus poguessin col·laborar entre ells en les àrees que fossin acordades, però sense obligar la resta a seguir-los. Per exemple, podria haver-hi estats que compartissin només el mercat i uns altres podrien integrar-se políticament en una federació que no abastaria tota la Unió.
4. No fer tantes coses però fer-les millor. Aquesta opció implicaria federalitzar només algunes polítiques que tinguessin el suport unànime dels vint-i-set i retornar totes les altres competències als estats. Voldria dir, doncs, recular en polítiques d’àmbit europeu establertes actualment.
5. Crear una federació. Aquesta és l’opció contrària a la marxa enrere. De fet seria aprofitar l’adéu del Regne Unit per a intensificar encara més les polítiques comunes, fent que els estats encara fossin menys importants que avui.
La Comissió pretén que, d’ací a dos anys, quan s’hagi acabat el procés del Brexit, els membres de la Unió tinguin un full de ruta acordat per evitar noves situacions d’inestabilitat. Però sembla que és un propòsit molt complicat, ateses les grans diferències i els projectes oposats que ja hi ha entre estats.
La Comissió Europea vol que el debat sobre aquestes cinc possibilitats no es limiti als estats, sinó obrir-lo també als ciutadans, amb un procés participatiu.