06.07.2015 - 13:15
|
Actualització: 21.07.2015 - 20:55
La primera reacció oficial de la Unió Europea al resultat del referèndum grec ha estat dura. S’esperava una resposta de to suau després de la dimissió de Iannis Varoufakis però no ha estat així. El comissari europeu per a l’euro i el diàleg social, Valdis Dombrovskis, ha estat molt contundent en una compareixença pública i molt gràfic alhora quan ha dit en resposta a una pregunta que ‘el golf que hi ha entre Grècia i els altres s’ha fet molt més gran’. Dombrovskis fins i tot s’ha negat a respondre la pregunta sobre si Grècia forma part de la zona euro o se la pot considerar ja com que n’és fora.
El govern alemany molt pessimista també
El govern alemany no veu les condicions necessàries per negociar un tercer rescat per a Grècia després del referèndum. El portaveu de l’executiu de Merkel, Steffen Seibert, ha assegurat en una compareixença informativa que ‘no es donen les condicions perquè hi hagi un nou programa d’ajuda’, però que ‘la porta continua oberta’ per dialogar. Seibert ha dit: ‘Grècia és a l’Eurozona i està a les mans del govern grec que això continuï sent així.’
El portaveu de l’executiu alemany ha assenyalat que els líders europeus estaran ‘molt atents’ a les noves propostes que porti el primer ministre grec, Alexis Tsipras, durant la cimera extraordinària convocada demà per analitzar la situació del país hel·lè. En tot cas, el portaveu alemany ha afegit que, a Europa, ‘solidaritat i esforços propis’ no poden ser delimitats. En aquest sentit, el govern alemany remarca que només es pot assistir financerament als països membres que apliquin reformes i ajustos com a contrapartida a les ajudes rebudes. Aquesta tarda està prevista una reunió entre François Hollande i Angela Merkel que pot marcar el discurs negociador que emprendrà l’Eurozona en els pròxims dies.