L’UME culpa Mazón pel retard en el desplegament: “La gestió correspon a la comunitat”

VilaWeb

ACN

04.11.2024 - 16:20
Actualització: 04.11.2024 - 19:57

El comandant de la Unitat Militar d’Emergències espanyola (UME), el general Javier Marcos, ha rebatut les crítiques per la manca de suport durant les primeres hores de la crisi de la gota freda. En conferència de premsa a la Moncloa, ha recordat que malgrat que tenia dispositius en alerta, havia d’esperar el vist-i-plau de la Generalitat Valenciana per poder desplegar-se, i que quan el govern de Carlos Mazón finalment havia fet aquest pas, ja tenia cent militars sobre el terreny a Utiel i Requena. Aquell mateix dia, ha afegit, mil militars es van mobilitzar de nit per ser a la zona danyada l’endemà al matí.

El general ha fet aquestes manifestacions després de la reunió del comitè interministerial de crisi per la gota freda, que ha estat presidit per Felipe VI i el president espanyol, Pedro Sánchez. Ha recordat que en la situació operativa actual, de nivell 2, la gestió corresponia a la comunitat autònoma i que l’estat espanyol posava a disposició del govern autonòmic els seus recursos, entre els quals, l’UME.

Sobre la cronologia dels fets, ha dit que el dia en què es va declarar l’emergència, l’UME ja feia seguiment de la situació meteorològica. “Quan vaig veure què venia vaig fer ús de les dues eines legals de què disposo, l’alerta ràpida i el desplegament avançat”, de manera que va demanar al batalló d’intervenció d’emergències 3, que és a Bétera (Camp de Túria), que es preparés per poder entrar en acció “immediatament”.

Segons Marcos, quan va rebre permís per part de la Generalitat Valenciana, entre l’ordre de sortida i la sortida van passar quinze minuts. “Quan la Generalitat Valenciana ens va donar llum verda, al cap de pocs minuts érem a la zona d’emergència i cent militars van entrar a la zona d’Utiel i Requena. Estàvem preparats i disposats a intervenir quan tinguéssim llum verda.”

7.800 militars desplegats

Ara mateix, ha explicat, hi ha 6.600 militars de l’UME, de l’armada i la guàrdia reial participant en el que ha anomenat Operació València 2024, i a les 20.00 seran 7.800 militars. A més, hi ha 5.000 militars treballant per donar suport logístic als centres d’abastiment. “Oferirem aquestes capacitats i moltes més que es puguin sol·licitar o que veiem necessàries als 69 municipis afectats.”

Ha recordat que l’UME atén les peticions de tots els municipis, però els habitants de la zona han de tenir en compte que es desplaça per una zona amb les infrastructures malmeses. “Fem tot allò que podem, doblem torns. Som a cada porta, a cada carrer, i en aquella en què no siguem avui, hi serem demà.”

“Ens hi deixem la pell, i no es pot posar en qüestió cap comportament de les forces armades”, que ha explicat que treballaven en torns de dotze hores. També ha recordat que calia gestionar “amb cor i amb cap” els voluntaris, 19.000 tan sols ahir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor