La UGT denuncia la ‘normalització’ de l’explotació laboral a la Costa Brava a l’estiu

  • El sindicat destaca el jovent com un dels col·lectius més afectats, perquè ha d'acceptar condicions 'indignes' i pròpies dels becaris amb sous 'ridículs'

VilaWeb

Redacció

03.08.2019 - 08:36
Actualització: 03.08.2019 - 20:38

La UGT ha denunciat que en certs municipis de la Costa Brava s’ha ‘normalitzat’ l’explotació laboral a l’hostaleria. El sindicat assegura que moltes persones han de treballar sis dies o set a la setmana i sense dret de descansar les hores que pertoquen. El secretari de política sindical del sector serveis a les comarques de Girona de la UGT, Maxi Reca, ha revelat que moltes empreses obliguen els treballadors a fer hores extres que no són reflectides tal com marca la llei i que, per tant, no es paguen. Reca assenyala que un dels perjudicats principals és el jovent que comença a treballar i que té condicions ‘indignes’, pròpies dels becaris i amb un sou ridícul.

Continuen les males condicions laborals per a cuiners, cambrers i en general el personal dedicat a l’hostaleria a la Costa Brava durant l’estiu. Ho denuncia la UGT, que assegura que el problema és que ja no és excepcional, sinó que s’ha ‘normalitzat’, ja no entre els empresaris, sinó també entre els treballadors i la societat. ‘El cas és que l’amo acaba tenint barra lliure i això sembla que hagi de ser la cosa més normal del món’, lamenta Maxi Reca.

Un dels problemes ‘més evidents’ és en les hores extres que no es comptabilitzen i que, per tant, no s’acaben pagant. Això fa que molts treballadors acabin fent jornades ‘maratonianes’ i amb sous molt baixos.

Tot plegat també afecta el descans dels empleats. Reca assegura que hi ha casos de persones que treballen sis dies o set a la setmana, o fins i tot de jornades que tenen un contracte parcial i acaben essent completes sense remunerar-se com a tal. ‘Com que les temporades cada vegada són més curtes,  alguns empresaris ho aprofiten per dur a terme aquesta pràctica’, lamenta Reca.

Malgrat que la UGT assegura que es tracta d’una pràctica que s’estén a tpt arreu del litoral gironí, Reca reconeix que Lloret de Mar és un ‘punt negre’ de fa molts anys. El secretari sindical explica que és un focus molt important, en bona part per la diferència d’habitants entre la temporada alta i la baixa. ‘La realitat és que allà és molt complicat poder-te dedicar a l’hostaleria com s’hi dedicava la gent abans’, assenyala.

Els joves, un col·lectiu vulnerable

Un dels col·lectius que més amoïna el sindicat és el jovent. En aquest sentit, Reca ha explicat que molts dels qui comencen a treballar es troben que han d’acceptar condicions pròpies dels becaris, amb remuneracions ‘ridícules’ i havent de treballar moltes hores. ‘Sembla que, pel fet de ser jove, hagis d’estar d’acord a patir explotació laboral’, es queixa Reca.

El sindicat recorda que el conveni col·lectiu inclou tots els treballadors i que, per tant, l’edat no té res a veure a l’hora de tenir unes condicions dignes a la feina.

Més inspectors i parlar amb els empresaris

La UGT explica que una de les claus per a poder millorar les condicions laborals de les persones que treballen a la Costa Brava és posar més inspectors que puguin supervisar l’activitat dels negocis i, en cas que toqui, sancionar l’empresari que ho faci malament. ‘Només si l’administració es posa les piles es pot arreglar aquest problema’, concreta Reca.

El sindicat gestiona les denúncies que li arriben. Però Reca deixa clar que sempre intenten parlar amb els empresaris ‘seriosos’ i que ‘volen fer bé les coses’ perquè no s’hagi d’arribar a un conflicte laboral que impliqui una possible denúncia o mesures de pressió com ara aturades dels treballadors.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor