20.07.2016 - 14:57
La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) ha denunciat aquest dimecres que a aquest ritme, la Unió Europea tardarà 43 anys a reubicar els 160.000 refugiats als qui es va comprometre a donar una solució duradora abans del final del 2017. Fins hui ha recol·locat 3.000 persones, gairebé tantes com han mort a la Mediterrània intentant arribar des de començament d’any.
Amb motiu del primer aniversari de l’acord del Consell Europeu sobre aquesta qüestió, l’organització denuncia la ‘passivitat flagrant’ de les autoritats per a portar a terme aquest procés, amb 3.105 reubicacions i poc més de 7.200 reassentaments, ‘molt lluny dels compromisos assolits el juliol de l’any passat i ampliats el setembre’.
‘Resulta dolorós, i gairebé macabre, que només en 2016 hagin mort al voltant de 3.000 persones a la Mediterrània, una xifra pròxima a les quals la UE ha aconseguit reubicar des del setembre passat’, destaca la secretària general de CEAR, Estrella Galán.
L’organització ja ha dit fa un any que les solucions pactades a la UE eren ‘insuficients’ per a una realitat que es va veure superada quan al cap del 2015 eren més d’un milió les persones arribades a la UE. ‘Hui diem que la UE no ha estat capaç ni ha tingut voluntat de posar aquest xicotet pegat davant d’un drama humanitari que afecta milions de persones’, ha lamentat Galán.
Tot i els tímids avanços en els dos processos en els últims mesos, CEAR retreu als líders europeus que ‘segueixen prenent decisions més preocupats a impedir l’arribada de sol·licitants d’asil que a oferir-los un lloc d’acollida digne’.
Davant d’aquesta situació, CEAR reclama al govern espanyol que impulsi que la UE assumeixi la seva responsabilitat i posi els mitjans necessaris per a agilitzar aquests processos a l’origen, així com que abordi les causes dels desplaçaments forçats i ‘no recorri al xantatge de la cooperació amb països veïns condicionada al control de fronteres’.
Finalment, des de CEAR apunten que els últims esdeveniments a Turquia suposen una mostra més que aquest no és un país segur i no ofereix ‘mínimes garanties d’acollida’ per als refugiats que siguin expulsats des de Grècia.