04.04.2019 - 13:43
El ple del Parlament Europeu ha donat llum verda a la nova regulació per als visats en cas d’un Brexit sense acord en un text que reconeix a peu de pàgina que Gibraltar és una colònia. Aquesta resolució suposa una victòria per l’estat espanyol, que d’ençà que es negocia el Brexit, intenta de tenir poder de decisió sobre aquest territori que històricament s’ha disputat amb el Regne Unit.
‘És un gran pas endavant per a la posició i reivindicacions formulades per Espanya‘, ha dit en un comunicat l’executiu de Pedro Sánchez, després de l’aprovació per part de l’Eurocambra d’aquest text.
Aquest gest suposa que per primera vegada, la UE s’està posicionant amb Espanya sobre l’estatus del Penyal. Cal recordar que en les negociacions entre la UE i el Regne Unit per a pactar una sortida ordenada, es va incloure en el redactat del document l’article 184, segons el qual els afers que afectin Gibraltar s’abordarien entre la UE i el Regne Unit, sense tenir en compte Espanya.
Controvèrsia a l’Eurocambra
L’eurodiputat laborista encarregat de tramitar la normativa, Claude Moraes, va denunciar ‘bullying’ ahir dels eurodiputats del PP i el PSOE per apartar-se en negar-se a titllar Gibraltar de ‘colònia’. Amb la seva substitució, la controvertida definició va ser aprovada en comitè parlamentari ahior i ratificada avui.
L’exempció
Amb l’aprovació d’aquesta norma els britànics podran viatjar sense visat a l’espai Schengen durant un màxim de 90 dies en un període de 180 dies.
Segons fonts europees consultades, els ciutadans de Gibraltar també gaudiran d’aquesta exempció. ‘La definició només intentava afegir una clarificació legal’, asseguren en relació a la qüestió del penyal.