17.05.2018 - 19:19
La Unió Europea ha reafirmat el seu ‘suport incondicional per una perspectiva europea dels Balcans Occidentals’. En una cimera a Sofia, tots els caps d’estat i de govern dels estats membres, excepte l’estat espanyol, s’han reunit amb els líders d’Albània, Bòsnia, Sèrbia, Montenegro, l’Antiga República de Macedònia i Kossove. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha evitat així la fotografia conjunta amb el dirigent kosovar Hashim Thaçi perquè no hi hagi cap ‘malentès’ i no ‘sembli’ que Espanya reconeix a Kossove com a estat, com ja van avançar fonts diplomàtiques espanyoles abans de la cita.
Tot i que Eslovàquia, Romania, Grècia i Xipre tampoc no reconeixen el país balcànic des que va autoproclamar-se independent de Sèrbia l’any 2008, Rajoy ha estat l’únic que s’ha absentat de la cimera, a la qual sí que hi ha acudit el líder serbi malgrat que el país tampoc no reconeix Kossove. En el seu lloc, i només a una part de la trobada, hi ha acudit l’ambaixador permanent davant de la UE, Pablo García-Berdoy.
L’objectiu de la cimera, segons el Consell Europeu, era el de ‘reiterar la pertinença de la regió a la familia europea’ davant de la influència que pot exercir-hi, per exemple, Rússia. ‘Estic convençut que la UE és l’únic soci que es preocupa realment per l’estabilitat de tota la regió’, va afirmar el president de la institució Donald Tusk recentment. En cap cas, per tant, s’ha abordat l’ampliació o el procés d’associació de la UE amb els Balcans durant la cimera a Sofia.
Una declaració ‘neutral’ i sense els Balcans
Al final de la cimera, els 28 -l’estat espanyol inclòs- han fet pública una declaració en la qual recullen els compromisos adoptats. Si bé la intenció de la Comissió Europea era que es tractés d’una declaració conjunta amb els sis països balcànics (28+6), l’estat espanyol s’hi va oposar, ja que implicava situar Kossove al mateix nivell que la resta d’estats. És per això que, finalment, s’ha optat per una fórmula diferent: una declaració a 28 amb la qual ‘els socis balcànics s’alineen’, segons recull el mateix document. La diplomàcia espanyola no veu ‘contradictori’ que tot i que Rajoy s’hagi absentat de la cimera Espanya sí que s’hagi sumat a la declaració, ja que considera que aquesta és ‘completament neutral’.
‘La UE està decidida a enfortir i intensificar la seva implicació per donar suport a la transformació social, econòmica i política a la regió’, resa el text. A més, també insta els sis països balcànics a ‘comprometre’s amb el principi de la democràcia i l’estat de dret així com la lluita contra la corrupció i el crim organitzat i el respecte pels drets humans i els de les minories’.