11.10.2017 - 13:30
|
Actualització: 11.10.2017 - 23:17
L’endemà de les pressions d’última hora de la UE a Carles Puigdemont perquè aturés la declaració d’independència, la Comissió Europea ha fet pinya públicament amb el govern de Mariano Rajoy, pràcticament al mateix temps que el president espanyol anunciava que obriria la via de l’aplicació de l’article 155 contra l’autonomia de Catalunya i que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, compareixia donant suport a Rajoy i explicant que proposava l’estudi d’una reforma de la constitució espanyola durant els sis mesos vinents.
El vice-president de la Comissió, el letó Vladis Dombrovskis, ha dit, avui, en una compareixença de premsa a Brussel·les: ‘Demanem respecte per l’ordre constitucional i confiem en les institucions espanyoles perquè Rajoy i Jean-Claude Juncker [el president de la Comissió] estan en contacte permanentment.’
Dombrovskis ha reclamat respecte al marc de la constitució espanyola quan li han demanat pel gest obert al diàleg i la negociació d’ahir de Puigdemont. No ha fet cap crida al diàleg al govern espanyol ni cap avís contra l’ús de la força com a instrument polític, a diferència del que havien fet durant aquests últims dies alguns governs i dirigents polítics europeus.
Avui mateix, el ministre d’Afers Estrangers d’Alemanya, Sigmar Gabriel, ha dit en un comunicat que una declaració unilateral d’independència de Catalunya seria irresponsable i que només es podia aconseguir una solució per mitjà de converses basades en l’estat de dret i en el marc de la constitució espanyola. ‘La nostra experiència europea comuna demostra que la força d’Europa resideix en la unitat i la pau, que s’han aconseguit mitjançant la unificació europea’, diu el comunicat. A més, considera que les manifestacions d’aquests darrers dies han demostrat que la població catalana estava dividida en la qüestió de la independència. ‘En definitiva, només hi haurà una solució que tingui el suport de la majoria d’espanyols i catalans’, diu Sigmar Gabriel.
També avui el govern britànic ha demanat respecte per la constitució espanyola. ‘Espanya és un aliat pròxim i un bon amic la fortitud i la unitat del qual ens importa, i considerem essencial que la legalitat s’hi mantingui i la constitució espanyola es respecti’, ha declarat el Foreign Office en un comunicat.
La jugada després del moviment de Puigdemont
Totes aquestes declaracions de suport a la constitució espanyola arriben el mateix dia que Rajoy i Sánchez en proposen la reforma, i l’endemà de la pausa proposada per Puigdemont per demanar diàleg. Els termes del diàleg els han exposats el PP, el PSOE i la UE: el diàleg sobre una reforma de la constitució espanyola. Sense cap més concreció, però empenyent la pilota al camp del govern català.