La UDEF cita l’exministre Manuel Pimentel en un informe sobre corrupció en obres públiques a Àfrica del sumari Pujol

  • La investigació detalla els negocis d'intermediació realitzats per Pujol Ferrusola també a Iberoamèrica

VilaWeb
Redacció
19.05.2017 - 19:55

La investigació detalla els negocis d’intermediació realitzats per Pujol Ferrusola també a Iberoamèrica

MADRID, 19 (EUROPA PRESS)

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia cita l’exministre popular Manuel Pimentel com una de les “persones físiques més visibles” des de juliol del 2001 d’ara endavant darrere de l’empresa Globaltec Desarrollos e Ingeniería S.A., a la qual vincula amb una presumpta trama de corrupció a Àfrica mitjançant la utilització de societats semipúbliques com Cesce i Mercasa. L’anotació apareix en un informe datat el passat 5 de maig aportat al sumari en el qual el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata investiga l’origen del patrimoni de la família Pujol.

Pimentel apareix relacionat amb Globaltec en “informes d’intel·ligència financera” que, segons la UDEF, alerten de comissions provinents de presumibles actes de corrupció” que reportarien en favor d’aquesta mercantil i d’Ibadesa Exportaciones y Servicios S.A., de la qual Jordi Pujol Ferrusola va ser director general.

La informació s’apunta en un epígraf de l’informe, al qual ha tingut accés Europa Press, titulat “Luis Delso Heras, corrupció internacional Cesce Mercasa”, que analitza la presumpta implicació de l’expresident d’Isolux Corsan –també al·ludit en altres causes de corrupció com la ‘Gürtel’– en una trama d'”utilització de societats semipúbliques, que gaudeixen del suport institucional i creditici de l’Estat espanyol, per finançar projectes en tercers països en vies de desenvolupament (…) executats després per contractistes espanyols”.

Encara que en el cas de Pimentel l’informe no concreta l’operació investigada, segons la UDEF l’informe d’intel·ligència financera apunta a negocis a Angola –el Centre de Logística i Distribució de Luana, la modernització del sector cafeter– i en la República Dominicana -el mercat central de Santo Domingo–.

ÚS DE SOCIETATS PATRIMONIALS

Sobre l’activitat de Globaltec i Ibadesa, l’informe assenyala que les comissions arribarien a ambdues mercantils “per posteriorment produir-se un segon desglossament a diverses societats patrimonials vinculades amb cadascuna de les persones que es parapetarien darrere”. La instrucció policial ha obtingut les dades mercantils associades a aquestes dues empreses i en aquest punt és en el qual apareix Pimentel, al qual es refereixen com a “persona amb evidents vinculacions amb el partit polític PP, havent-hi fins i tot estat ministre de Treball i Assumptes Socials”.

No obstant això, els investigadors reconeixen que la implicació de Jordi Pujol Ferrusola en aquesta organització de corrupció internacional “està per determinar-se quant a l’ocorregut els últims anys”.

El paper que valora la Policia respecte a Pujol s’hauria desenvolupat des d’aproximadament 1998, quan va començar a partir dels tentacles que ostenta en determinats territoris, exercits a través de representants locals. Aquests negocis s’aprofitarien per a la generació de comissions il·lícites, “part de les quals presumptament servirien per subornar aquestes autoritats locals”.

CORRUPCIÓ A IBEROAMÈRICA

L’informe també assenyala que Jordi Pujol Jr. va portar els seus negocis d’intermediació a Llatinoamèrica amb una “estructura similar” a la qual desenvolupava a Àfrica. Els investigadors expliquen que estava en contacte per correu electrònic amb Ernesto Manuel Dos Santos, al qual identifiquen com l’aconseguidor de les adjudicacions.

Segons diu la UDEF, Dos Santos era el que disposava dels contactes amb els governs locals, així com la “capacitat d’influència sobre aquests, transcendint el que popularment serà considerat com funcions de lobby”. Afegeix que quan aquest tenia coneixement que un govern anava a treure a licitació “un projecte públic de gran envergadura” contactava amb el primogènit de l’expresident de la Generalitat perquè els hi oferís a societats com Isolux Corsán i Acciona.

En els correus que recull l’informe, es pot veure com Dos Santos presumeix al desembre del 2013 de conèixer el ministre d’obres del Paraguai, Ramón Jiménez Gaona, i de poder modificar els plecs de licitacions o alterar els terminis per aconseguir que Isolux no sigui desclassificat del concurs públic. La UDEF afegeix que aquest projecte sí que va ser adjudicat a l’empresa de Luis Delso a l’agost del 2015 i que segons els mitjans de comunicació paraguaians la resta de societats candidates van ser “excloses de forma sospitosa”.

En una altra de les missives, es desprèn que Dos Santos va proposar a Pujol Ferrusola la creació d’una societat al Paraguai, de la qual el 99% de la propietat seria per al fill de l’expresident de la Generalitat, per cobrar els diners d’Isolux i després procedir al repartiment de comissions. No obstant això, Jordi Pujol Jr. va respondre que “necessita estar protegit davant la Hisenda Pública espanyola en aquest moment, i si canvien les coses més endavant ja l’avisarà i canviaran els contractes”.

Sobre aquesta adjudicació, els investigadors apunten que Jiménez Gaona va sol·licitar a Dos Sants que li aclarís una sèrie de punts abans d’acudir a un programa de televisió, per la qual cosa l”aconseguidor’ li va transmetre els seus dubtes a personal d’Isolux. Aquestes persones li van respondre les qüestions plantejades, “totes elles relacionades amb problemes de corrupció i paralitzacions en altres països sud-americans”, assenyala la UDEF.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor