18.09.2017 - 14:04
|
Actualització: 19.09.2017 - 02:02
La Universitat de Barcelona (UB) lidera el projecte europeu Eudonorgan per augmentar la conscienciació de la donació d’òrgans en tots els països membre i veïns de la Unió Europea (UE) i aconseguir augmentar la xifra actual de donacions, xifrada en unes 10.500 anuals.
El director del projecte i professor de la UB, Martí Manyalich, ha explicat que la UE té una taxa de donació “baixa” –15 donants per milió d’habitants– i que projectes com Eudonorgan cerquen crear una comunitat forta i sensibilitzada.
Ha assegurat que es tracta d’un projecte –impulsat directament pel Parlament Europeu– dirigit als professionals de la salut, però també a altres col·lectius, com les administracions, els mitjans de comunicació i associacions, perquè es conegui millor el procés de donació.
Manyalich ha explicat que a Europa es produeixen 10.500 donacions anuals i 30.000 trasplantaments, però existeix una llista d’espera de 87.000 pacients: ‘Necessitem tres vegades més donants i tres vegades més trasplantaments’ a Europa.
El director del projecte ha assegurat que la iniciativa va començar el 2016, però que ha estat aquest estiu quan s’ha dut a terme una formació en línia a 100 professionals de tota Europa, i que ara -aquest dilluns en la Facultat de Medicina de la UB– s’inicia la presencial; a més, fins al 2019, hi haurà sis esdeveniments en tota Europa.
A partir d’octubre, una aplicació mòbil estarà disponible per descarregar en Apple i Android, preparada per ser traduïda a diferents idiomes i amb continguts de la formació per conscienciar sobre la donació.
CE I OMS
El director mèdic del Programa de Donació i Trasplantaments de l’OMS, José Ramón Núñez Peña, ha remarcat que anualment es realitzen a escala mundial 130.000 trasplantaments d’òrgans sòlids, la qual cosa representa un 10% de les necessitats.
Manyalich ha afegit que al món solament el 0,05% de la població que mor dóna els seus òrgans, i que seria necessari que es multipliqués per deu aquesta xifra, fins a aconseguir el 0,5%, i poder realitzar així un milió de trasplantaments anuals.
El director mèdic de l’OMS ha sostingut que el “principal problema” és l’escassetat d’òrgans per a trasplantaments, per la qual cosa qualsevol iniciativa que conscienciï de la donació és benvinguda.
Núñez Peña ha demanat que el projecte no es limiti a les fronteres europees i es pugui estendre en un futur a altres àrees, i ha lloat el model espanyol de donació, que compta amb organització, formació contínua dels professionals i credibilitat entre la població.
Manyalich ha subratllat que és precisament el model una de les causes que expliquen la taxa de donació més alta a Espanya, amb 43 donants per milió d’habitants –gairebé el triple que la mitjana europea–, que contrasten amb altres països europeus, amb una taxa baixa.
El representant de la Comissió Europea Richard McGeehan ha assegurat que és important formar a professionals i sensibilitzar a altres col·lectius, mentre que Colin White, de la Irish Kidney Association, ha remarcat que en les campanyes de sensibilització s’ha d’emfatitzar que els trasplantaments són necessaris i funcionen.