La UB indemnitza amb 30.000 euros una becària que feia tasques que no li pertocaven

  • Els alumnes amb un conveni de pràctiques es comencen a mobilitzar per fer complir el reglament i exigir negociació

VilaWeb

ACN

02.06.2018 - 09:03
Actualització: 02.06.2018 - 12:37

Uns tres mil estudiants de la Universitat de Barcelona (UB) són beneficiaris d’una beca de col·laboració, un tipus de beca que té per objectiu que els alumnes desenvolupin tasques en òrgans de la institució a canvi d’un ajut econòmic. Aquesta setmana, organitzats en assemblea, han decidit de començar a mobilitzar-se per participar en les modificacions del reglament de la figura del becari de col·laboració. El consell de govern de la UB té previst d’aprovar divendres vinent una nova normativa que en fixi les condicions. El canvi s’esdevé ara que la UB ha hagut d’indemnitzar amb trenta mil una estudiant de la Facultat de Psicologia qui va denunciar a Inspecció de Treball que feia tasques estructurals.

El cas no va arribar a judici perquè es va acordar prèviament la indemnització, però arran dels fets, el consell de govern de la Universitat de Barcelona ha elaborat una nova normativa per a evitar que aquesta situació es torni a repetir. El reglament deixa clares les funcions que ha d’assumir aquest estudiant, el programa formatiu a què és sotmès i la remuneració, que actualment és d’entre 300 i 600 euros. Es preveu que el text s’aprovi en el consell de govern de la UB vinent, el 8 de juny.

Paral·lelament, alguns d’aquests becaris de col·laboració s’han començat a mobilitzar per incidir en aquests reglaments i reclamen negociació. Un dels afectats, que s’ha volgut mantenir en l’anonimat, ha declarat a l’ACN que, amb la indemnització de Psicologia, tenen més força per poder incidir en la negociació d’un reglament que posi damunt la taula les condicions i les tasques que han d’assumir, i que no s’aprovin els canvis de manera ‘unilateral’.

L’estudiant ha explicat que actualment molts dels becaris acaben assumint tasques pròpies de personal i ha assegurat que en les convocatòries, per a tots els departaments, s’exigeixen coneixements específics per acabar fent feina ‘estructural’. També denuncia que, en alguns casos, si l’alumne ja és al final del grau i que, per tant, no es matricula a l’inici del curs següent, es revoca la beca, encara que sigui vigent fins mesos més endavant. Per això, els beneficiaris d’aquestes beques volen organitzar-se per fer arribar els drets a tots els afectats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor