La UB comença un curs d’accés a la universitat per a estudiants sirians

  • És pioner a Espanya i amb caràcter oficial com curs d'extensió universitària

VilaWeb
Redacció
02.10.2016 - 10:55

És pioner a Espanya i amb caràcter oficial com curs d’extensió universitària

BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)

La Universitat de Barcelona (UB) comença aquest dilluns un curs d’accés a la universitat per a 15 estudiants d’entre 18 i 24 anys de diferents regions de Síria amb la finalitat de facilitar-los el trànsit des de l’ensenyament Secundari als estudis de grau.

El curs, pioner a Espanya i amb caràcter oficial com curs d’extensió universitària, s’emmarca en el programa de la UB de suport a les persones refugiades i procedents de zones de conflicte –posat en marxa el setembre de 2015 i que en els seus primers nou mesos va atendre 64 sol·licituds–, i el director de Solidaritat UB, Xavier López, ha explicat a Europa Press que la selecció d’estudiants ha estat a través d’ONG que treballen en el terreny.

Es tracta de joves que han finalitzat l’ensenyament Secundari i als quals els resulta gairebé impossible iniciar els estudis universitaris a Síria, però també continuar la seva formació a l’exterior, al no tenir la possibilitat de convalidar cap formació universitària.

López ha explicat que aquest curs, de 300 hores i dirigit pel professor de Dret Internacional Públic David Bondía, consistirà en un aprenentatge intensiu de català i castellà, un anivellament de coneixements amb el Batxillerat que s’imparteix a Catalunya i formació en drets humans i resolució de conflictes.

Ha assegurat que aquest curs els permetria després accedir a graus el curs 2017-2018, i que la voluntat és que, si la iniciativa funciona, intentar ampliar-lo amb vista al pròxim any i que sigui “replicable” en altres centres.

16 REFUGIATS EN LA UAB

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) alberga en la seva vila universitària a 16 refugiats, de diferents nacionalitats, fruit de l’acord amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) per a la cessió de quatre pisos, ha explicat a Europa Press el director de la Fundació Autònoma Solidària, Jordi Prat.

Ha remarcat que durant la seva estada de sis mesos –van acollir els primers l’abril i aquest setembre inicien la seva estadia altres 16– els refugiats, que procedeixen del Iemen o Marroc, entre d’altres països, estudien l’idioma, castellà o català, i la universitat pretén que s’involucrin en la vida universitària.

ACREDITACIÓ

Prat ha remarcat que un dels problemes amb els quals es poden trobar quan arribin refugiats en major número és la dificultat per acreditar estudis si no disposen de documentació i establir uns criteris generals d’accés, per al que les universitats públiques catalanes estan treballant amb l’Oficina d’Accés a la Universitat.

La comissionada de la Universitat de Lleida (UdL) per a les persones refugiades, Núria Camps, ha coincidit, en declaracions a Europa Press, que aquest és la “principal dificultat” i que caldria algun tipus de pautes per a l’acreditació quan arribi el moment.

La UdL, que encara no ha acollit a refugiats a la universitat, s’ha reunit amb la Creu Vermella per transmetre que si veuen joves en edats universitàries entre les famílies que arriben es posin en contacte amb ells.

La Politècnica de Catalunya (UPC), per part seva, està tramitant l’expedient d’un estudiant palestí, procedent d’un camp de refugiats de Cisjordània i que porta treballant 15 anys en una empresa de telecomunicacions, que farà al centre el doctorat en Teoria de Senyal i Comunicacions.

A més, també està tramitant el de dos estudiants sirians d’Arquitectura, procedents un de Turquia i un altre de l’Aràbia Saudita.

L’Oberta de Catalunya (UOC) ha anunciat que formarà a distància a 68 refugiats en camps de Grècia en el marc d’un projecte perquè les persones que demanen asil a Europa i que van haver d’interrompre els seus estudis o no van poder iniciar-los, puguin invertir el temps de trànsit en la seva formació.

COMPROMÍS DE LES UNIVERSITATS

Altres universitats com la Pompeu Fabra (UPF), la de Girona (Udg) i la Rovira i Virgili de Tarragona (URV) han remarcat que es troben implicades i coordinades per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (Acup) i col·laborant amb entitats socials.

En octubre de 2015, les universitats públiques catalanes es van comprometre en un manifest a facilitar l’accés als estudiants refugiats sirians que arribin a Catalunya i a posar els seus recursos a disposició del Comitè Operatiu de Suport als Refugiats, administracions i entitats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor