La trama de La Rueda hauria defraudat 100 milions de connivència amb les televisions que van emetre les peces

  • La trama de La Rueda integrada per diversos socis de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) hauria defraudat entre els anys 2006 i 2011 un total de 100 milions d'euros mitjançant una operativa consistent en el registre fraudulent de suposades modificacions d'obres originals (i per tant lliures de dret d'autor) sense variació alguna de les autèntiques per ser emeses en programes nocturns de televisió.

VilaWeb
Redacció
22.06.2017 - 14:17

MADRID, 22 (EUROPA PRESS)

La trama de La Rueda integrada per diversos socis de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) hauria defraudat entre els anys 2006 i 2011 un total de 100 milions d’euros mitjançant una operativa consistent en el registre fraudulent de suposades modificacions d’obres originals (i per tant lliures de dret d’autor) sense variació alguna de les autèntiques per ser emeses en programes nocturns de televisió.

El magistrat de l’Audiència Nacional Ismael Moreno raona que aquestes obres de domini públic plagiades es van titularitzar a nom de familiars i testaferros sota diferents editorials pertanyents als investigats, segons exposa en un acte en el qual va acordar llibertat subjecta al pagament de fiança de 100.000 euros per a tres dels 18 detinguts.

Aquestes societats formalitzaven acords amb els responsables de contractació de música de les diferents cadenes de televisió, que, a canvi, cobraven un percentatge variable dels drets d’autor d’aquestes obres. “Aquesta cessió és la veritable motivació de les cadenes per emetre els repertoris musicals dels investigats ja que, en virtut de la mateixa, es converteixen en titulars de drets i per tant en receptors d’una quantitat econòmica per part de la SGAE”, diu l’acte.

El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 2 de l’Audiència Nacional detalla que aquest sistema “preconcebut i perdurable en el temps” es va poder dur a terme “en connivència” amb treballadors de productores de televisió mitjançant el pagament de comissions perquè el repertori musical es difongués en horaris nocturns, donant preferència a aquestes obres, realitzades per persones amb “dubtosos coneixements musicals”.

BENEFICI ECONÒMIC I POLÍTIC

A més del benefici econòmic, existeix un benefici polític ja que la SGAE reparteix el nombre de vots entre els seus socis d’acord a les quantitats que perceben per la generació de drets d’autor, la qual cosa els permet tenir poder de decisió en la Junta i “perpetuar el frau”. Segons l’exposat en l’acte, d’aquestes actuacions haurien resultat perjudicats la totalitat dels socis, és a dir, 120.000 persones.

Els tres detinguts que van passar dimecres a disposició judicial són el pianista gadità Manuel Carrasco, el compositor Fernando Bermúdez i el productor Rafael Tena –germà del difunt cantant Manolo Tena–. A tots els imputa delictes de pertinença a organització criminal i delicte de corrupció en els negocis i els dóna un termini de 72 hores per pagar la fiança de 100.000 euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor