30.08.2017 - 02:00
|
Actualització: 30.08.2017 - 07:46
Tot va començar el darrer dimecres d’agost del 1945 a Bunyol, quan, per culpa d’una trifulga, una colla de joves es van començar a tirar tomàquets pel cap fins que les forces de l’ordre públic van posar fi a aquella batalla vegetal. Però l’any següent els mateixos joves van repetir la batalla, voluntàriament. Als anys cinquanta del segle passat, la festa la van prohibir, tot i que els participants no van abandonar la idea de continuar la tradició. L’any 1957, en senyal de protesta, els conciutadans de Bunyol van enterrar un tomàquet dins un taüt. Més tard, la Tomatina es va permetre i es va instaurar oficialment com a festa local. Però fou a partir dels anys vuitanta quan es fa popular gràcies a un reportatge de Javier Basilio, que es va emetre a TVE el 1983. El 2002 la Tomatina de Bunyol va ser declarada Festa d’Interès Turístic Internacional.
Per participar en la festa, els participants s’han d’haver inscrit els dies previs i han de presentar el comprovant, que anomenen amb l’anglicisme ‘Print-at-home’. A continuació, els inscrits poden canviar-se de roba en una caseta. Després els organitzadors de la festa comprovaran el carnet d’identitat de cada participant i els donaran una polsera i un resguard. Cadascú ha de situar-se als seu punt d’accés i, a partir d’aleshores, la batalla de la Tomatina ja pot començar.
La Tomatina sempre es fa l’últim dimecres del mes d’agost i dura una hora, d’onze a dotze del migdia. No s’hi permet l’entrada d’ampolles ni objectes durs, per evitar danys majors. També es recomana d’aixafar els tomàquets que llenci cadascú perquè l’impacte no sigui tan fort,
i que els participants deixin un marge de seguretat prou ampli amb els camions que carreguen els tomàquets. S’aconsella usar roba vella i sabates tancades per no relliscar a terra. Portar ulleres protectores pot anar bé perquè no piquin els ulls per culpa de l’àcid del tomàquet. Els participants que no siguin de Bunyol han de tenir en compte que a les set del matí tanquen l’accés amb cotxe al nucli urbà i, per tant, només hi podran entrar a peu.
Altrament, es recomana que la gent vigili les pertinences per tal d’evitar robatoris, que no consumeixi alcohol desmesuradament i que sobretot s’hidrati bé bevent molta aigua. Si els adults van amb menors, els han de vigilar en tot moment per evitar que es puguin perdre, tenint en compte la gran afluència de gent que hi ha. En cas d’evacuació per motius d’emergència, cal seguir al peu de la lletra les instruccions que doni l’equip responsable per poder garantir la calma, l’ordre i les bones maneres.
Patrimoni Cultural Immaterial
El ple extraordinari de l’Ajuntament de Bunyol (la Foia de Bunyol) va aprovar fa poc una moció per a començar els tràmits amb vista a la declaració de la Tomatina com a Festa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, reconeguda per la UNESCO. Segons fonts de l’ajuntament, la moció, presentada pel PP, va comptar amb el suport del PSPV-PSOE i Esquerra Unida del País Valencià. Així doncs, es va aprovar d’estudiar els tràmits perquè tant la Tomatina com el patrimoni musical del municipi presentin la candidatura per a ser declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, com ho són les Falles de València. Esquerra Alternativa de Bunyol i Votem Bunyol van votar en contra de convocar un ple extraordinari per a aquest únic assumpte.