La Tomatina de Bunyol, cada vegada més internacional

  • Més del 60% dels visitants venen de l'estranger · La festa també és molt coneguda a l'Índia

VilaWeb
Júlia Tercero
24.08.2016 - 22:00
Actualització: 25.08.2016 - 11:10

El poble de Bunyol es prepara per la seva festa més coneguda, la Tomatina, que cada vegada és més internacional. S’espera que el 60% dels assistents  sigui estranger, principalment del Regne Unit, França i Austràlia. Unes quantes empreses ofereixen tours d’un dia que surten des de Barcelona, València o Madrid per a assistir a la Tomatina i també hi ha ofertes que inclouen una festa prèvia i posterior a la batalla de tomàquets. Però la volada internacional d’aquesta festa no s’atura aquí.

El ressò internacional de La Tomatina, que es farà el 31 d’agost vinent, també ha esclatat a l’Índia, on és  molt coneguda des que el 2011 una superproducció de Bolllywood va recrear la Tomatina de Bunyol. La pel·lícula es diu Zindagi Na Milegi Dobara (Sólo se vive una vez) i narra la història de tres amics que viatgen: comencen a la Costa Brava catalana, assisteixen a la Tomatina de Bunyol i acaben als Sanfermines de Pamplona. Va aconseguir ser la pel·lícula més taquillera del 2011 a l’Índia. És per això que la festa de Bunyol s’ha recreat a unes quantes ciutats índies i, fins i tot, s’ha llançat un videojoc sobre la Tomatina.

Dimecres vinent visitants de tot el món es congregaran a la localitat valenciana per llançar-se uns 150.000 quilos de tomàquets durant una hora. Per participar-hi s’ha de comprar una entrada, que es pot adquirir per internet i també a les taquilles del poble. L’aforament màxim és de 22.000 persones, que doblen la població habitual de Bunyol, als qui se sumen els veïns del poble que hi vulguin participar.

Les activitats entorn de la Tomatina comencen la vigília, quan se celebra una gran festa anomenada Tomatina Sound Festival. A primera hora del matí l’ajuntament reparteix esmorzar als participants, la majoria dels quals són joves. Mentrestant, els veïns ruixen amb aigua els assistents des dels balcons de les cases. Abans que el primer petard anunciï l’inici de la batalla es duu a terme el joc del pal ensabonat. Consisteix en un pal vertical untat perquè rellisqui a sobre del qual s’hi posa un pernil. Qui sigui capaç d’enfilar-se i abastar-lo sense caure, se’l pot quedar.

A més a més, els infants també poden gaudir d’aquesta festa. Aquest dissabte, per quart any consecutiu, es fa una petita Tomatina a la plaça del poble per a nens i joves d’entre 4 i 14 anys. També l’organitza l’ajuntament, que hi posa els tomàquets.

D’on ve la batalla de tomàquets?
Fa més de 70 anys que la festa se celebra cada estiu l’últim dimecres d’agost. S’explica que va començar quan un grup de joves va irrompre en la cercavila de festa major de la vila i va fer caure a terra un dels participants. Enfurismat, l’home va començar a colpejar tot allò que trobava al voltant. Casualment, hi havia a prop una parada de fruita i hortalisses que, al mig de la baralla, algú va començar a llançar. L’any següent, uns quants joves van decidir de repetir la baralla de vegetals i es van endur els tomàquets de casa. La policia va passar-se anys dissolent, cada festa major, la batalla campal de tomàquets que s’organitzava espontàniament: s’havia convertit en una tradició. Arran de la incapacitat de la policia d’evitar la batalla, l’any 1950 la tomatina va ser legalment prohibida, però no en va dissuadir els participants. Alguns van acabar essent detinguts.

Enterrament del tomàquet (agost 1957). Fotografia de l'Ajuntament de Bunyol.
Enterrament del tomàquet (agost 1957), fotografia de l’Ajuntament de Bunyol

Després d’anys de fer-se il·legalment, els veïns de Bunyol van fer una manifestació, l’enterrament del tomàquet, en què duien un enorme tomàquet dins un taüt i una banda tocava marxes fúnebres. Finalment, el 1957 es va tornar a permetre la festa i es va instaurar de forma oficial. Aquests darrers anys el nombre de participants i els quilos de tomàquets llançats no paren de créixer. El 2002 la festa va ser declarada Festa d’Interès Turístic Internacional per la Secretaria de Turisme de l’estat espanyol.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor