03.03.2016 - 22:00
|
Actualització: 03.03.2016 - 22:08
El Partit Socialista Obrer Espanyol ha escollit pactar el govern espanyol amb Ciutadans i defugir un possible acord amb l’esquerra, especialment amb Podem. La decisió ha estat rebuda amb molta agressivitat per Podem, tal com es va veure a la primera sessió d’investidura. I la tensió entre tots dos partits ha disparat l’alarma als governs valencià i balear, tot i que, en públic, ambdós executius volen rebaixar les possibles conseqüències de l’enfrontament. Oficialment, la resposta sempre és que són governs diferents i que una cosa no ha pas d’afectar l’altra. Però a les Illes Podem ja ha posat sobre la taula la dificultat de mantenir l’acord de govern si a Madrid el PSOE i Ciutadans arribessin a compartir govern.
En el cas del País Valencià, cap dels dos partits integrants del govern no ha fet declaracions destacades sobre la qüestió. Compromís va concórrer a les eleccions amb Podem, però més tard els quatre diputats nacionalistes van abandonar el grup i van passar al grup mixt, perquè no es va fer realitat la promesa de grup propi per a la coalició. Compromís, tot i que dimecres va votar contra la investidura, va optar per un enfrontament més atenuat, i Pedro Sánchez hi veu una possible via d’accés a Podem.
En el cas valencià, l’Acord del Botànic va ser subscrit per les tres forces polítiques, però al govern hi ha només Compromís i el Partit Socialista. Malgrat que la formació de l’executiu va ser molt complexa, tothom està d’acord que la relació de treball entre els consellers és bastant bona i des de fora Podem no tiba tant la corda com els seus coreligionaris de les Illes.
A les Balears, el PSOE va subscriure amb Més i Podem l”Acord per l’estabilitat política i el futur sostenible de les illes Balears’. Igual com al País Valencià, Podem va optar per no entrar al govern i donar-hi suport des de fora. Però, a diferència del País Valencià, els enfrontaments al parlament han estat constants. Aquesta setmana mateix, durant la celebració oficial del dia les Illes Balears al parlament, el dirigent de Podem a les Balears, Alberto Jarabo, va fer un avís que va sorprendre tothom: ‘Si Pedro Sánchez és president amb el suport de Ciutadans, un partit centralista, es podria complicar molt la millora de finançament balear i, per tant, el compliment dels acords pel canvi que depenen de la millora del finançament.’ Ahir mateix, la portaveu del grup parlamentari de Podem, Laura Camargo, hi van insistir, quan va declarar: ‘Cal salvar el PSOE de l’abraçada de l’ós de Ciutadans.’
De moment, l’organització valenciana de Podem no ha fet declaracions contundents com aquestes, per bé que alguns membres han posat en relleu la gran contradicció que seria governar contra Ciutadans a València i amb Ciutadans a Madrid.
La prudència valenciana potser també té a veure amb l’aritmètica. Perquè entre el cas balear i el valencià hi ha una diferència important: al Parlament de les Illes Balears Ciutadans només té dos escons i la seva participació en qualsevol pacte de govern és intranscendent. Però a les Corts Valencianes Ciutadans i els socialistes podrien arribar a formar govern… si el PP s’abstingués. Junts tenen més diputats que Compromís i Podem. De fet el PSPV-PSOE i Ciutadans ja van negociar, abans de l’Acord del Botànic. Ara, la hipòtesi d’un canvi de parelles és impossible, però tot prendria una altra dimensió si finalment, passat aquest primer embat de Pedro Sánchez, la gran coalició de PP, Ciutadans i PSOE es posés sobre la taula.