La temperatura a l’estiu a Andorra augmenta 0,29 graus per dècada

  • El Cenma registra un descens dels dies amb precipitacions de baixa intensitat

VilaWeb

Europa Press

20.08.2019 - 16:48

La temperatura mitjana a Andorra durant els mesos d’estiu incrementa 0,29 graus per dècada, i les màximes 0,33 graus, segons dades facilitades pel Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma), i que analitzen el període comprès entre el 1950 i el 2015.

A nivell anual, la temperatura mitjana augmenta a raó de 0,18 graus per dècada, i les màximes 0,22 graus, totes elles dades ‘estadísticament significatives’ i relacionades amb el canvi climàtic, afirma el Cenma en un comunicat.

La temperatura mínima també creix, 0,15 graus per dècada, mentre que a partir dels 90 s’han disparat els anys amb anomalies de temperatures altes: els pitjors en aquest sentit van ser el 2010 i el 2015.

L’organisme andorrà també ha destacat l’increment dels dies considerats càlids, en els quals se superen els 25 graus o més: el 1950 la mitjana era de 10 dies l’any i el 2015 ha passat a ser de 30 dies l’any.

De la mateixa manera, s’han reduït a la meitat –de 12 a 6– el nombre de dies l’any considerats gèlids, és a dir, en els quals no se superen els 0 graus en tota la jornada. Pel que fa a les precipitacions, la tendència mostra un descens dels dies amb pluges de poca intensitat, per sota de 20 mil·límetres. En canvi, no s’aprecia cap descens “significatiu” dels dies amb registres superiors als 50 mil·límetres.

El Cenma ha presentat aquests resultats en el marc del projecte europeu CLIM’PY, sobre la caracterització de l’evolució del clima i provisió d’informació per a l’adaptació al Pirineu, dins de l’Interreg-Poctefa i en el qual també participen organismes espanyols –com l’agència espanyola de meteorologia– i francesos –Météo France–.

El centre andorrà recorda que el Pirineu no s’escapa del canvi climàtic i que, precisament, són les zones de muntanya on es detecten ‘canvis més significatius’, per la qual cosa són més vulnerables a l’escalfament global. Afirma que tenir dades actualitzades és indispensable per poder aplicar ‘estratègies d’adaptació’ i minimitzar així la problemàtica.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor