La Taula del Senat veurà aquest dilluns la sentència del TC que permet a PDeCAT registrar grup parlamentari propi

  • El partit independentista exigeix l'aplicació automàtica de l'error i que se li compensi de forma retroactiva pels drets perduts

VilaWeb
Redacció
25.06.2017 - 11:19

El partit independentista exigeix l’aplicació automàtica de l’error i que se li compensi de forma retroactiva pels drets perduts

MADRID, 25 (EUROPA PRESS)

La Taula del Senat veurà aquest dilluns la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que dóna la raó al PDeCAT quan va sol·licitar l’any passat constituir un grup parlamentari propi, format amb els seus quatre senadors i sis més ‘prestats’ per altres partits.

La formació afectada exigeix la creació automàtica del grup i que se li compensi “amb caràcter retroactiu” pels drets perduts.

El TC va anul·lar els acords de la Taula que van impedir a l’agost de l’any passat la formació d’aquest grup, que anava a quedar registrat amb els quatre membres del PDeCAT, dos d’ERC, tres senadors canaris (CC, AHI i Agrupació Socialista Gomera) i el senador d’EH Bildu.

El Reglament del Senat exigeix aquest nombre per registrar un grup, però permet que després es redueixi fins a sis; degut que el PDeCAT solament té quatre senadors, la Taula va interpretar que el grup es reduiria més del permès i va rebutjar la pretensió de la formació catalana.

Però el TC li ha donat ara la raó; assenyala que la Taula es va avançar al que anava a passar i va aplicar “de forma prematura” una causa de dissolució a un grup “non nato”.

El vicepresident primer de la Taula, Pedro Sanz (PP), va explicar a Europa Press que el Senat acata aquesta sentència, però que ha d’estudiar la seva aplicació, que no serà “automàtica”, i va recordar que el Reglament de la Càmera segueix exigint sis senadors per mantenir un grup, que siguin sis almenys a l’inici i al final de cada període de sessions; això obliga al fet que dos dels parlamentaris ‘prestats’ hauran d’anar i venir del PDeCAT al seu grup, o romandre al costat de la formació catalana.

Sanz, que va admetre que a ell aquest sistema li sembla “fora de lloc”, va assenyalar que els grups parlamentaris haurien d’abordar una reforma del Reglament per aclarir les coses.

També el portaveu del PP, José Manuel Barreiro, va defensar aquesta reforma, però va aprofitar l’ocorregut per demanar-li al PDeCAT que sigui tan respectuós amb altres sentències del TC com amb aquesta.

En concret, amb les contràries al referèndum català d’independència, les que reconeixen que la sobirania nacional resideix en el conjunt del poble espanyol.

UNA DECISIÓ “AUTOMÀTICA”

El portaveu del partit afectat, Josep Lluìs Cleries, interpreta no obstant això que el registre del seu grup ha de ser automàtic: el TC anul·la els acords de la Taula així que la Taula ha d’acceptar sense més tràmits la inscripció i compensar al grup pels drets que no ha pogut exercir.

“Queda clar que la decisió de la Taula va tenir un objectiu polític, quan no li correspon fer política sinó garantir els drets parlamentaris dels senadors i el dret a formar grup quan es reuneixen les condicions”, va afirmar el dijous el portaveu.

AVANTATGES ECONÒMICS DE TENIR GRUP

Està per veure si la Taula complirà la compensació retroactiva que reclama el PDeCAT pels drets perduts: tenir grup propi suposa més recursos econòmics i més mitjans, però també més presència política que el partit independentista no ha tingut durant onze mesos, en haver quedat inscrit en el Grup Mixt.

En el capítol econòmic, els grups parlamentaris reben una subvenció general per el funcionament, una altra per les despeses de locomoció i una altra més per pagar despeses d’assessorament.

Els partits que formen el Grup Mixt, que ara mateix són deu inclòs el PDeCAT, han de repartir-se les dues primeres, de manera que els diners per senador és menor, i no reben la tercera.

Pel que fa a la primera subvenció, dedicada a les despeses generals del grup, els partits reben una part fixa al mes de 8.786,99 euros i altres 1.704,66 addicionals per senador; si el PDeCAT aconsegueix mantenir un grup amb sis membres, ha de rebre al mes uns 19.000 euros.

Quant a la subvenció per a despeses de locomoció, es dedica al conductor del cotxe que està a la disposició dels portaveu i és uns diners al que en aquesta legislatura han renunciat Units Podem i ERC; si el PDeCAT ho cobra, li correspondran 3.419,87 euros mensuals.

Finalment, el nou grup tindrà dret també cada mes a 3.562,5 euros per a assessorament, subvenció que no rep el Grup Mixt, així com el dret a contractar els seus propis assistents en un nombre que haurà de determinar la Taula.

En aquesta legislatura, el Senat ha decidit contractar 32 en total, repartits entre els grups segons la seva grandària: 14 per al PP, 8 per al PSOE, 4 per a Units Podem, 3 per a ERC, dues per al PNB i 5 per al Mixt.

MÉS PRESÈNCIA POLÍTICA

Els grups parlamentaris tenen a més una presència política de la qual no gaudeixen els membres del Grup Mixt: tenen dret a un lloc a totes les comissions parlamentàries i ponències, a la Diputació Permanent i a la Junta de Portaveu.

A més, compten amb torn d’intervenció a tots els debats parlamentaris, tant en les comissions com en el Ple, en els quals el PDeCAT ha hagut d’estar repartint el torn del Grup Mixt amb els altres 13 senadors dels altres nou partits que el componen.

Aquest avantatge és evident en les sessions de control al Govern central, en les quals ara la formació catalana podrà presentar sempre alguna pregunta als ministres en tots els Plens i, quan li correspongui per torn, també al president del Govern, Mariano Rajoy.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor