17.07.2018 - 21:57
|
Actualització: 17.07.2018 - 22:51
La suspensió dels drets i deures dels diputats processats torna a tensar l’independentisme. El ple ha començat aquesta tarda i la mesa ha de decidir demà al matí què fa amb els sis diputats després de l’ordre del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de suspendre’ls de drets i deures. ERC es decanta per aplicar la solució de substitució provisional que Llarena recollia a la seva interlocutòria i que, segons l’informe del lletrat major del parlament, Joan Ridao, podria exercir un diputat del mateix grup parlamentari. JxCat, però, refusa d’acatar d’entrada la suspensió i vol guanyar temps. Demana que la mesa, que es reuneix a les nou del matí, apliqui una solució provisional només per al ple d’aquesta setmana. JxCat recorda que el tribunal de Slesvig-Holstein ha descartat l’extradició per rebel·lió per a Carles Puigdemont i que els diputats afectats han presentat un recurs contra la suspensió decretada pel jutge. Consideren, per tant, que no els poden aplicar de manera automàtica l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal com pretén Llarena. És més, el president de la Generalitat, Quim Torra, també es nega a acceptar l’ordre del jutge, segons fonts de la Presidència.
El debat sobre l’aplicació de la suspensió és l’embat polític més rellevant que afronten JxCat i ERC després d’haver renunciat a investir Puigdemont. Torna a situar en el debat la via de la desobediència, tot i que només la CUP la defensa sense matisos. JxCat i ERC coincideixen que cap dels seus diputats renunciarà a l’acta i que la suspensió no pot afectar les majories parlamentàries. A la pràctica, la solució imaginativa apuntada per Llarena i no prevista al reglament del parlament ni a la llei espanyola permetria que Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull poguessin delegar el vot, i de manera més estable que fins ara per als exiliats. S’ha de tenir en compte que, en el cas de Puigdemont i Antoni Comín, la delegació ha estat subjecta a la seva situació processal com a conseqüència de la tramitació de les euroordres.
Què pot implicar acceptar la tesi Llarena?
Ara, acceptar la invenció de Llarena implicaria políticament acatar una suspensió que els dos grups consideren injusta, i deixaria els drets i els deures dels diputats afectats a expenses del mateix Tribunal Suprem pel que fa a l’aixecament de la mesura. És a dir, els inhabilitaria de facto fins als judicis. Si la mesa avala la suspensió per a Puigdemont, JxCat difícilment podria insistir a provar de restituir-lo si fos extradit per malversació. Després de la reunió del govern, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, confirmava que és una via que tenen en compte perquè Puigdemont ‘té tots els drets intactes’. Aquesta hipòtesi, però, canviaria amb el relleu temporal. Per a la CUP, JxCat i ERC no haurien de cercar la ‘via de mig camí’ que dibuixava el jutge.
Els comuns s’han obert a trobar una sortida que impliqui que no s’alterin les majories i que no sigui una ‘decisió simbòlica’ que ‘porti a mals majors i més costos a la cambra’. Era una referència velada de rebuig a una possible desobediència que, de fet, el president del parlament, Roger Torrent, no considera.
La decisió torna a situar la mesa en el punt de mira de Ciutadans i el PP. Inés Arrimadas denunciava que, amb la solució del diputat substitut, no hi hauria ‘diferència’ entre les plenes capacitats i la suspensió de drets i deures. Els populars creuen que la substitució temporal és un ‘frau’ al parlament i subratllen que la llei orgànica de règim electoral general no preveu aquesta figura. El PSC, en canvi, creu que la via de la substitució provisional podria ser una solució, tot i que subratllen que els diputats no haurien de cobrar. La primera votació en què s’haurà de posar a prova la decisió de la mesa serà a la tarda.