La suspensió de sous dels diputats empresonats i exiliats amenaça de reobrir la crisi al parlament

  • La CUP demana de revisar la decisió, presa per una funcionària, mentre que Junts per Catalunya i ERC demanen temps per cercar una solució 'conjunta'

VilaWeb

Redacció

24.07.2018 - 22:00
Actualització: 25.07.2018 - 15:49

El final de curs polític al Parlament de Catalunya ha acabat de manera abrupta. No tan sols no hi ha hagut acord entre les forces independentistes sobre la suspensió provisional del president Carles Puigdemont i la resta de diputats processats per rebel·lió, sinó que ahir es va saber que una funcionària de la cambra havia decidit de retirar el sou a aquests diputats que són sota l’amenaça de Llarena. Qui ha executat les ordres del jutge del Tribunal Suprem és l’oïdora de comptes de la cambra, la persona encarregada de fer els pagaments, fet que pot ocasionar més tensions entre les forces independentistes.

Aquesta oïdora va prendre la decisió el dia 13 però els diputats de Junts per Catalunya no la van saber fins ahir, segons que asseguren. Avui, la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ho ha fet públic, tot deixant clar que la decisió no comportava que fossin suspesos com a diputats. Tanmateix, la notícia ha corregut com la pólvora i tots els partits independentistes hi han volgut dir la seva. Cap d’ells avala la decisió. Tampoc el parlament. Fonts de la presidència de la cambra han explicat a VilaWeb que no havien donat cap ordre, però també han demanat que no es posés el focus en l’oïdora de comptes: ‘No podem exigir heroïcitats a un funcionari.’ Els treballadors del parlament estan advertits de la suspensió d’ençà que Llarena els la va notificar el dia 13 en un correu certificat dirigit a Roger Torrent.

La CUP demana accions
Funcionària al marge, Junts per Catalunya, ERC i la CUP han censurat la suspensió, però amb matisos. La CUP, en veu de la diputada Natàlia Sànchez, s’ha mostrat molt indignada i ha qualificat la decisió de ‘gravíssima’. Ha demanat que es convoqués la Comissió de l’Estatut del Diputat per interpretar el ‘nyap de dictamen del jutge del Suprem’ i que, d’aquesta manera, es pogués revertir la decisió presa. Però Sànchez ha retret, en un piulet clarament dirigit a les altres dues formacions independentistes: ‘Tots els grups parlamentaris s’estimen més executar un dictamen que fa dir a la llei allò que no existeix. Estic en xoc.’

A continuació, Junts per Catalunya ha comparegut per insistir que no aprovava la suspensió de l’auditoria del parlament i que faria tot el possible ‘per a revertir’ la decisió de l’oïdora de comptes, però no ha volgut posar en qüestió la tasca de la funcionària. ERC no ha comparegut públicament, però fonts del partit han dit a VilaWeb que compartien el missatge de Junts per Catalunya i que esperaven trobar una estratègia conjunta per a revertir la decisió i retornar els drets a aquests diputats. Això sí, cap dels dos partits no ha recollit la proposta de la CUP d’activar la Comissió de l’Estatut del Diputat: ‘És una de les opcions’, han dit d’ERC.

La diferència de criteri a l’hora d’acceptar o rebutjar les interlocutòries judicials és una de les constants entre els partits independentistes aquesta legislatura. Ja es va fer visible el 30 de gener, en la no investidura de Carles Puigdemont. O la setmana passada, en la reunió de la mesa. Llavors, JxCat i ERC van xocar en la suspensió provisional del president Puigdemont. Els del seu partit volien preservar-li els drets com a diputat per mantenir l’opció d’investir-lo en un futur, mentre que ERC era partidària d’acceptar la proposta de Llarena i substituir temporalment els diputats. El xoc va acabar amb el ple suspès.

Ara, amb el curs polític finalitzat, l’afer dels salaris se suma al de la suspensió dels diputats suspesos per Llarena, fet que pot eixamplar encara la distància entre els partits. Ara el parlament tanca, però les ferides no han suturat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor