La superfície del Sol, com mai no s’havia vist abans

  • Una missió de l'Agència Espacial Europea (ESA) aconsegueix obtenir imatges de l'astre a només 77 milions de quilòmetres de distància

VilaWeb

Redacció

16.07.2020 - 17:41

Solar Orbiter, la sonda europea que viatja en direcció al Sol, ha revelat avui les seves primeres imatges, preses a només 77 milions de quilòmetres de l’astre, les quals revelen la presència, a prop de la seva superfície, innombrables erupcions solars, anomenades informalment ‘fogueres’.

La missió de l’Agència Espacial Europea (ESA), compta amb col·laboració de la NASA. Daniel Müller, científic del projecte Solar Orbiter de l’ESA, ha assenyalat a l’inici d’una conferència de premsa per presentar els primers resultats que ‘mai no hem estat tan a prop del Sol amb una càmera’ i aquest és ‘només l’inici de l’èpic viatge’ de la sonda que en dos anys arribarà ‘fins i tot més a prop’ de l’astre.

Entre els assoliments realitzats ja per Solar Orbiter també destaca que ha traçat el primer mapa del camp magnètic de l’estrella solar sense intervenció humana i des de l’espai, gràcies al magnetògraf SO/PHI.

El camp magnètic solar és responsable de gairebé tota l’activitat del Sol, des de les tempestes solars al vent solar, que és un flux continu de partícules energètiques que emet la corona solar. Les minuerupciones solars o “fogueres”, que van ser fotografiades per la Cambra de Imatge de l’Ultraviolada Extrem (EUI), es veuen per totes les parts de l’estrella.

Els científics encara no saben si són versions minúscules de grans fulguracions o si es deuen a mecanismes diferents, però ja hi ha teories que podrien contribuir a un dels fenòmens més enigmàtics del Sol: l’escalfament de la corona, segons la documentació facilitada per la ESA.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor