01.01.2019 - 17:13
|
Actualització: 01.01.2019 - 21:36
La sonda espacial New Horizons, de la NASA, ha sobrevolat avui Ultima Thule, un cos remot situat a uns 6.500 milions de quilòmetres de la Terra i, per tant, l’objecte més llunyà mai explorat. ‘Go New Horizons’, ha exclamat el director de la missió, Alan Stern, mentre l’equip del Laboratori de Física Aplicada John Hopkins, a Maryland (EUA), celebrava aquest triomf científic sense precedents. El moment ha estat a les 5.33 GMT –les 6.33 del matí, hora catalana–, quan les càmeres de la sonda han passat per sobre d’Ultima Thule.
Bones notícies des de @NASANewHorizons. Acaba d’arribar la telemetria després de 6 hores de viatge i la nau està bé. Ha passat prop de #UltimaThule i ha sobreviscut. D’ací a unes hores les primeres fotos.
Sala de control en directe: https://t.co/GEJEvzv5UN
— Enric Marco (@EnricMarcoSoler) January 1, 2019
La telemesura de la trajectòria ha confirmat la fita i s’espera que aviat se’n publiquin les primeres imatges. Ultima Thule, que va ser el nom triat pel públic en una convocatòria de la NASA per anomenar l’objecte conegut fins llavors amb el nom de 2014 MU69, prové d’un terme d’origen grec. Era usat per geògrafs de l’època de l’imperi Romà i de l’edat mitjana per indicar un lloc ‘situat més enllà del món conegut’.
Com explica l’astrònom Enric Marco, Ultima Thule és situat en l’anomenat ‘cinturó de Kuiper’, una zona plena de cossos petits, freds i originaris dels primers temps del sistema solar. El cinturó de Kuiper –en el qual l’objecte més gran és Plutó– es troba en les regions més externes del nostre sistema planetari, més enllà de l’òrbita de Neptú.