La sonda espacial Juno ja orbita Júpiter després de cinc anys de viatge

  • La nau espacial permetrà d'explorar el planeta més gran del sistema solar amb molt detall

VilaWeb
Redacció
05.07.2016 - 09:16
Actualització: 05.07.2016 - 11:26

La nau espacial Juno de la NASA ha entrat aquesta matinada passada en l’òrbita de Júpiter, després de gairebé cinc anys de viatge des de la Terra. És la segona nau que orbitarà el planeta més gran del sistema solar, després de la Galileu, que va investigar Júpiter i les seves llunes durant vuit anys. Però aquella nau no tenia prou instruments per a investigar més enllà dels núvols del planeta, cosa que sí que podrà fer la Juno.

Des d’ara, doncs, es podran obtenir les imatges de mes gran resolució fetes mai de Júpiter, perquè la Juno, que s’alimenta amb plafons d’energia solar, orbitarà a cinc mil quilòmetres de la superfície del planeta, deu vegades més a prop de la distància a què ho havien fet cap sonda fins ara.

Els objectius de Juno
L’astrònom Enric Marco explica, al seu bloc de +VilaWeb Pols d’estels, que l’objectiu principal de Juno és entendre l’origen i evolució de Júpiter. ‘Amb el conjunt dels nou instruments científics que porta’, diu Marco, ‘Juno investigarà la possible existència d’un nucli planetari sòlid, farà un mapa detallat de l’intens camp magnètic de Júpiter, mesurarà la quantitat d’aigua i amoníac a l’atmosfera profunda, i observarà les aurores del planeta. La missió també ens permetrà fer un pas de gegant en la nostra comprensió de com es formen els planetes gegants i el paper jugat per aquests titans en la formació de la resta del sistema solar. Júpiter és el nostre primer exemple d’un planeta gegant, i, per tant, el seu millor coneixement podrà proporcionar informació fonamental per tal de comprendre els sistemes planetaris descobert al voltant d’altres estrelles en el que la presència de gegants gasosos és constant.

Més informació, al bloc Pols d’estels, d’Enric Marco.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor