13.08.2016 - 18:04
|
Actualització: 13.08.2016 - 18:11
La batalla per resoldre el Brexit continua sense tenir una sortida clara. I en aquest contetx avui la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha repiulat l’article d’un think-tank danès que fa una proposta nova. Partint de l’experiència danesa i de la sortida de Grenlàndia de l’aleshores Comunitat Econòmica Europea el professor Ulrik Pram Gad ha proposat amb un article a la web de la London School of Economics and Political Science que el Regne Unit no activi l’article 50 dels tractats i que siguin Anglaterra i Gal·les els dos països que abandonin la UE, deixant seguir dins ella a Escòcia, el nord d’Irlanda i Gibraltar.
Interesting piece by a Denmark based academic – Could a ‘reverse Greenland’ arrangement keep Scotland in the EU? https://t.co/pobSSDfTY2
— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) 13 d’agost de 2016
L’article recorda que encara que Grenlàndia forma part del Regne de Dinamarca i constitucionalment comparteix el mateix marc jurídic, dins la Unió Europea tenen posicions diferents. Dinamarca forma part de la Unió Europea però Grenlàndia no. Això en el seu moment no va crear cap problema ja que tots els estats membres van ratificar un protocol que permetia aquest canvi i Dinamarca va reconèixer a Grenlàndia la capacitat per a prendre aquesta decisió i en conseqüència per signar els tractats internacionals que fossin necessaris al respecte.
El treball de Gad proposa ara una línia de treball semblant per al Regne Unit. En aquest sentit demana que el Regne Unit continuï formant part de la Unió Europea i que Anglaterra i Gal·les, els dos territoris on va guanyar el no l’abandonin, seguint la via grenlandesa. Gad insisteix en el pragmatisme de la Unió Europea a l’hora de negociar per posar de relleu que aquesta seria una solució possible, que satisfaria totes les parts.