La societat civil i el Consell recorden les víctimes de l’accident del metro de València en un acte emotiu

  • A l'acte hi han assistit representants del Consell i de totes les formacions polítiques, excepte el PP

VilaWeb

Redacció

03.07.2016 - 16:21
Actualització: 03.07.2016 - 21:53

L’Associació de Víctimes del Metro 3 de juliol (AVM3J) ha homenatjat les 43 víctimes que van perdre la vida en l’accident, avui fa exactament deu anys. A l’acte hi ha assistit el president de la Generalitat, Ximo Puig, juntament amb representants de les forces polítiques: Ana Barceló (PSPV), Isaura Navarro (Compromís), Alexis Marí (Ciutadans) i Fabiola Meco (Podem). No hi ha assistit cap representant del PP.

Ha estat un acte emotiu en què han participat algunes muixerangues, s’han guardat cinc minuts de silenci per les víctimes i s’ha descobert el cartell que recupera l’antiga denominació de Jesús per a l’estació on hi hagué el sinistre ara fa deu anys.

Al jardí que hi ha sobre el revolt on hi hagué l’accident, la presidenta de l’AVM3J, Rosa Garrote, ha dit que gràcies a la nova comissió d’investigació ja no es pot dir que 43 morts més 47 ferits sigui igual a 0 responsables: ‘Perquè ja hi ha 13 responsables amb noms i cognoms.’

El desè aniversari de l’accident arriba en ple procés de reconeixement institucional després dels nou primers anys de traves i dificultats per part dels governs del Partit Popular, tant a l’ajuntament com a la Generalitat. Aquesta setmana, el Consell ha autoritzat a la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori a canviar el nom de l’estació de metro Joaquín Sorolla-Jesús, pel de Jesús, la denominació que tenia quan hi va haver l’accident.

‘Un poble amb dignitat i coratge no oblida, i un govern que representa dignament un poble amb coratge no esborra els noms dels llocs de les tragèdies’, va manifestar la vice-presidenta i portaveu del govern, Mónica Oltra, divendres. Segons la seva opinió, ‘canviar el nom d’un lloc no fa que s’esborrin els fets que han passat i ni de lluny no alleugereix el buit de l’absència’, per la qual cosa l’estació de Jesús tornarà a tenir la denominació originària. ‘Pensem que és una manera de reparar la memòria de les víctimes’, va afegir.

El 12 de desembre del 2010 es va modificar la denominació de l’estació, que va passar a ser Joaquín Sorolla. El govern del PP va justificar aquell canvi de denominació adduint la conveniència de millorar la identificació, atesa la proximitat a l’estació del TGV. Després, l’1 de març de 2012, i arran de la reiterada petició de l’Associació de Víctimes del Metro del 3 de juliol del 2006, l’estació va rebre el nom compost de Joaquín Sorolla-Jesús.

Mónica Oltra va dir que, ara que feia deu anys de l’accident ‘que ha quedat gravat en la memòria dels valencians i les valencianes, el Consell vol sumar-se al record de les persones que han mort i rendir novament homenatge als familiars que, amb la seua presència a la plaça de la Verge, es van convertir, un mes després d’un altre, en la memòria viva dels quals ja no eren’.

Les conclusions de la comissió parlamentària
A banda el canvi de nom de l’estació, el reconeixement institucional també s’ha concretat amb l’obertura de la comissió d’investigació parlamentària. Divendres passat, la comissió va fer públiques les conclusions assenyalant que l’accident era ‘previsible i inevitable’ i que el túnel on va descarrilar el comboi no era segur. En una conferència de premsa conjunta a les Corts Valencianes, representants dels grups que han elaborat el dictamen de manera conjunta, PSPV-PSOE, Compromís, Ciutadans i Podem, van responsabilitzar-ne políticament l’ex-president Francisco Camps i l’ex-conseller Juan Cotino, entre més, juntament amb directius de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) perquè no havien aplicat mesures de prevenció, i també Ràdio Televisió Valenciana, pel tractament informatiu. Les conclusions es van fer públiques després de 20 sessions de treball, 150 hores i 75 compareixences, a més de proves documentals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor