La situació d’ERPV, una altra crisi oberta dins Esquerra

  • El procés judicial per assetjament contra el president, Josep Barberà, és un llast per al partit

VilaWeb
La candidatura liderada per Josep Barberà, guanyadora del congrés (fotografia: ERPV)
Esperança Camps Barber
22.10.2024 - 21:40
Actualització: 22.10.2024 - 21:44

L’elecció diumenge de Josep Barberà com a president d’Esquerra Republicana del País Valencià no va resoldre el conflicte intern en què la formació s’ha instal·lat de fa uns quants mesos, ans al contrari, el va agreujar. A més, ha tingut repercussions fora del partit, com ara la suspensió de l’Aplec del Puig a la Muntanyeta de la Patà per part de la Comissió del Darrer Diumenge d’Octubre.

El congrés d’ERPV es va fer diumenge, després de tres ajornaments originats per la situació personal de Josep Barberà, que va ser president del partit i que ara optava a la reelecció. Barberà va obtenir 75 vots contra els 67 que va obtenir l’altra candidatura, encapçalada pel regidor de Faura Domènec Garcia. La tensió que es va viure durant les intervencions dels uns i els altres va posar en evidència que la formació és migpartida. Actualment, ERPV té poc més de 200 militants.

Una denúncia per assetjament

L’origen d’aquesta confrontació té relació amb la denúncia per assetjament contra Barberà que Maria Pérez, ex-secretària general d’ERPV, va presentar al canal ètic del partit l’any passat. Barberà era el president d’ençà del 2016, i mentre va durar el procés intern va ser separat del càrrec i de militància. La investigació interna va arxivar el cas perquè va considerar que no hi havia prou proves. Llavors Pérez va mamprendre la via judicial i es va querellar contra Barberà per delictes contra la llibertat sexual, assetjament de gènere i delictes contra l’honor. Durant el procediment, Maria Pérez va presentar un informe pericial que es va filtrar a la premsa, que indica que la situació de la seua salut és del tot compatible amb el fet d’haver estat víctima d’assetjament.

Després de la conclusió del canal ètic, Barberà va recuperar la militància i va optar a la reelecció com a president, però la direcció d’ERPV era en mans d’una comissió gestora que va suspendre el congrés unes quantes vegades. El conclave esdevingué una mena de plebiscit sobre la figura de Josep Barberà i, en realitat, la votació de l’executiva va ser interpretada pel seu equip com una exempció.

Domènec Garcia considera que això condemnarà el partit

Domènec Garcia, que també va fer part de l’executiva de Barberà, però que ara s’hi enfrontava en la lluita per la presidència, ha dit que ara no era el moment de fer el congrés, i ha lamentat que Barberà amarre l’organització a un conflicte que no té res a veure amb la política. “Això condemnarà el partit per sempre. L’escenificació va ser penosa perquè va significar la revictimització de la presumpta víctima per a pretendre que una votació tan ajustada siga la taula de salvació de Barberà”, ha dit. Garcia considera que una votació no pot absoldre ningú d’un fet tan delicat.

Segons Garcia, durant la seua intervenció, Josep Barberà no va oferir cap projecte de futur ni cap programa d’actuació per als anys vinents, sinó que es va limitar a parlar del conflicte. “Ho va fer d’una manera bastant lamentable del punt de vista del feminisme.”

Quant a l’exempció del canal ètic –l’òrgan d’Esquerra que té la finalitat de dirimir els conflictes entre militants–, Domènec Garcia ha dit que probablement no tenia la capacitat per a avaluar un problema d’aquesta envergadura. “La víctima va aportar un seguit de proves que l’òrgan no va voler avaluar. Va dir que no hi havia prou proves, però no va dir en cap cas que això fos una denúncia falsa o una invenció, i també ho va dir la secretària general de Feminismes del partit.”

Josep Barberà, convençut que la querella s’arxivarà

En conversa amb VilaWeb, Josep Barberà acusa una part de l’organització de fer cas omís de la presumpció d’innocència i diu que està convençut que la querella s’arxivarà.

VilaWeb li ha preguntat si va assetjar Maria Pérez, que era la secretària general, i ha reafirmat la seua innocència. “Maria Pérez i jo vam tenir una relació sentimental d’uns quants mesos l’any 2021 i emocionalment no va acabar bé. No hi ha res més.”

Sobre la conveniència de retirar-se fins que es faça pública la resolució judicial, Barberà diu que sí que ho ha pensat, que ha passat un any molt dur. “Quan es rep una citació judicial després d’haver passat un procediment intern i ja penses que s’ha resolt, tornes a caure. Però la meua gent em va fer veure que no presentar-me no era la millor eixida per a l’organització. Que aquells que intenten utilitzar una denúncia per a guanyar eixe congrés, no el guanyaren.”

Barberà veu un cert paral·lelisme en l’actuació dels seus adversaris quan, per exemple, diuen que el canal ètic no funciona o que les investigacions internes no serveixen de res. Està segur, també, que si no s’hagués presentat, alguns mitjans de comunicació ho haurien aprofitat per a retraure-li que tenia una causa judicial pendent. “Si s’haguera presentat el meu equip sense mi, haurien dit que donaven suport a un assetjador.”

Roviristes i junqueristes

Les discrepàncies entre Barberà i Garcia tenen també una interpretació nacional. En el context del congrés que Esquerra farà el mes de novembre, Garcia dóna suport a Oriol Junqueras. De fet, li va fer d’amfitrió en una reunió de militants a Polinyà del Xúquer, a la Ribera. En canvi, Barberà s’arrenglera amb el sector rovirista i donarà suport a la candidatura de Xavier Godàs perquè considera que farà que la federació funcione millor.

Repercussions polítiques

Aquest conflicte intern ultrapassa l’àmbit del partit i ja ha tingut una conseqüència amb la suspensió de la convocatòria de l’aplec del Puig que s’havia de fer diumenge a la Muntanyeta de la Patà. Diverses entitats que fan part de la comissió organitzadora van considerar incompatible la seua participació amb la de Josep Barberà com a president d’ERPV. La versió oficial en la nota on s’anuncia aquesta suspensió parla de raons organitzatives perquè les entitats volen respectar al màxim la vida interna de totes les que formen part de la comissió. Amb tot, consultades per VilaWeb, la majoria parlen d’una línia roja. Qui més explícit ha estat és el sindicat estudiantil Bloc d’Estudiants Agermanats que en una piulada diuen que és inacceptable ser còmplice d’un possible cas de violència de gènere. De fet, el seu nom no ix a la llista d’entitats que signen el comunicat oficial.

D’una altra banda, el col·lectiu Matriotes, format per Júlia Ojeda, Marta Roqueta i Anna Punsoda, han emès un comunicat duríssim exigint la revocació del càrrec de Barberà. “Des de Matriotes volem denunciar la gravetat d’aquesta situació i exigir la revocació de Josep Barberà al front d’Esquerra Republicana del País Valencià. Creiem que és absolutament intolerable que un partit que vol abanderar la lluita feminista compti amb un dirigent sobre el qual recau un procés per greus delictes d’assetjament contra una companya”, diu la comunicació. Afirmen també que el partit actua amb una doble vara de mesurar perquè aquesta situació que es viu al País Valencià seria impensable que succeís a Catalunya. A més, les Matriotes donen tot el suport a la víctima i lamenten que en els espais independentistes les denunciants es troben abandonades quan revelen un cas d’assetjament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor