30.09.2020 - 20:20
|
Actualització: 30.09.2020 - 20:27
L’ex-president de la Sindicatura Electoral per al referèndum de l’1 d’octubre del 2017, Jordi Matas, ha explicat que els membres de l’organisme, format per acadèmics i juristes, van rebre l’encàrrec del Parlament per la seva condició d’acadèmics, i que com a tals, no poden renunciar a la seva responsabilitat. És en aquest sentit que ha afegit: ‘Si avui ens ho tornessin a demanar, ho tornaríem a fer’. Els membres de la Sindicatura, que van renunciar per petició del govern davant les multes amb què amenaçava el Tribunal Constitucional si continuaven al càrrec, s’enfronten el 4 i 5 de novembre a un judici per desobediència i usurpació de funcions, i se’ls demana dos anys i nou mesos de presó a cadascun.
Matas ha fet aquestes observacions en el marc d’un acte organitzat a la Universitat Pompeu Fabra per presentar el grup de suport als síndics de l’1-O. Allà, l’ex-president de l’organisme ha indicat que els seus membres van ser valorats i escollits ‘com a acadèmics’, i que van assumir una ‘responsabilitat acadèmica’ acceptant l’encàrrec. ‘I ara som perseguits com a acadèmics’, ha assegurat.
De la seva banda, Tània Verge, professora de la Universitat Pompeu Fabra també de l’àmbit de la Ciència Política i ex-síndica, ha considerat que el judici és un ‘missatge’ a tot el professorat universitari perquè ‘no s’impliqui en la societat de la qual forma part’. A més ha considerat el procediment judicial contra ells un ‘atac a la llibertat acadèmica’, com ho indica, al seu parer, les mostres de suport que han rebut de les principals associacions internacionals de ciència política, així com dels claustres de totes les universitats catalanes.
El grup de suport als síndics de l’1 d’octubre és un col·lectiu de treballadors i estudiants vinculats a les universitats catalanes que s’ha constituït per acompanyar i donar suport als docents processats, així com per denunciar la ‘persecució judicial’ contra ells.