24.05.2017 - 11:42
BARCELONA, 24 (EUROPA PRESS)
La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha advocat aquest dimecres per modificar la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) per millorar els drets de les persones residents, ha informat aquest dimecres en un comunicat.
Vilà ha inclòs aquestes propostes en supervisar una queixa de veïns de la finca del número 37 del carrer Leiva, a Sants-Montjuïc, que ha estat comprat per una empresa i, “molt probablement, les persones arrendatàries hauran d’anar-se’n”.
Planteja que sigui reconegut per Llei el dret de tempteig i retracte a tots els inquilins quan es produeixi una venda del seu habitatge, i també limitar i controlar el preu del lloguer i ampliar la durada dels contractes.
La Síndica ha fet arribar les seves recomanacions a l’Ajuntament i a la Defensora del Poble, Soledad Becerril, perquè instin les administracions competents a dur a terme les reformes necessàries.
Els veïns van explicar a la Síndica que l’empresa ha comunicat a tots els inquilins –excepte quatre amb renda antiga– que no renovarà el seu contracte quan acabi, i que alguns van tractar de comprar l’habitatge, però la resposta va ser negativa.
Per aquest motiu, Vilà planteja que la Llei reconegui el dret a tempteig i retracte –d’adquisició preferent– als arrendataris quan es vengui l’habitatge, però la LAU estableix que aquest dret no s’aplica quan es duu a terme una venda conjunta de tots els habitatges d’una finca, com en aquest cas, excepció que Vilà considera que no té justificació.
Demana derogar aquesta norma al Congrés o substituir-la per una llei del Parlament –diu que es tracta d’una qüestió de dret civil, competència de la Generalitat–, i ha demanat també limitar i controlar li preciar del lloguer, matèria regulada pel Govern central “de forma insatisfactòria, i que la que la Generalitat porta molts anys abstenint-se a legislar”.
Vilà considera que l’accés a un habitatge digne és el problema més dramàtic al que ha de fer front l’Ajuntament, i insisteix a defensar la necessitat d’incrementar el parc públic d’habitatge de lloguer, perquè sigui “contrapès” a l’oferta privada.