05.06.2017 - 02:00
Aquesta setmana s’acabarà diumenge amb un acte multitudinari a les Fonts de Montjuïc, sota les quatre columnes de Puig i Cadafalch, convocat per l’ANC, Òmnium i l’AMI. La societat civil demostrarà d’aquesta manera el seu suport a la data i la pregunta pel referèndum sobre la independència que hauran anunciat pocs dies abans el president Puigdemont, el govern i els partits de la majoria parlamentària. A mesura que han anat avançant els mesos del mandat democràtic del 27-S, amb el referèndum incorporat al full de ruta a partir de la qüestió de confiança del setembre passat, la data i la pregunta han anat prenent cos i ja queden pocs dubtes sobre com serà el referèndum.
El govern farà demà la reunió habitual dels dimarts on s’acabarà d’esbossar l’estratègia. Però entre dimecres i divendres es convocarà una reunió extraordinària del govern per anunciar tot seguit la data i la pregunta del referèndum. L’anunci arriba després d’haver comprovat per enèsima vegada que el govern espanyol no està disposat a parlar d’una solució democràtica que impliqui escoltar la veu de la ciutadania de Catalunya. Un cop constatat que la via pactada no és possible, el govern emprendrà aquesta setmana la via unilateral amb la porta oberta a la negociació ‘fins a l’últim minut de la pròrroga’, segons va dir Puigdemont.
La pregunta
Molt poques persones saben com serà la pregunta que anunciarà el president aquesta setmana. S’ha dit moltes vegades que aquest cop serà binària i no en forma d’arbre, com va ser el 9-N. Ell mateix va proposar-ne tres a principi d’abril en una extensa entrevista a la cadena Aljazeera des del Palau de la Generalitat. Va deixar clar que es tractava de tres exemples, que no eren les propostes oficials i que hi podia haver més fórmules. Heus-les ací: ‘Vol que Catalunya sigui un estat independent?’; ‘Vol que Catalunya sigui una república independent?’; i ‘Vol que Catalunya continuï formant part d’Espanya?’. Aquesta última fórmula introduïa la possibilitat d’una resposta positiva que impliqués quedar-se a l’estat espanyol i que la negativa impliqués la independència. A hores d’ara, aquesta fórmula sembla que ha estat descartada davant de la negativa de l’estat a negociar res de res.
En aquest informe, VilaWeb exposava com havien estat les preguntes dels últims tretze referèndums sobre la independència convocats al món (encara no s’havia fet el d’Escòcia), sempre amb dues respostes possibles.
La data
Quan es va sotmetre a la qüestió de confiança al parlament, Puigdemont va anunciar que el referèndum es faria com a molt tard a final de setembre d’enguany. Poc després es va plantejar la hipòtesi que si l’estat cometia algun tipus de repressió severa contra la presidenta del parlament o alguna altra figura decisiva de l’independentisme caldria respondre amb la convocatòria del referèndum abans de l’estiu. Arribats a la situació actual, les dates que sonen amb més força són el 24 de setembre, l’1 d’octubre i el 8. Són tres diumenges, dos dels quals trepitgen ja el mes d’octubre per diverses raons.
D’entrada, la data més bona, segons algunes fonts del govern, seria el 24 de setembre. El setembre independentista ha estat fort aquests últims cinc anys i l’Onze de Setembre quedaria dins del període de campanya. Amb tot, el 24 és la festa de la Mercè i Barcelona està immersa en una festa gegantina. Per aquest motiu i perquè no s’entengui que el govern vol beneficiar l’opció independentista incloent la diada nacional dins del període de campanya, el president ha posat damunt la taula els dos primers diumenges d’octubre. Els tres primers diumenges de setembre no són dates propícies perquè la convocatòria del referèndum s’hauria de fer durant l’agost, període majoritari de vacances.
La llei electoral espanyola marca actualment un període de cinquanta-quatre dies entre la publicació d’una convocatòria electoral i la jornada de votació. Amb tot, el referèndum tindrà una base legal pròpia aprovada al parlament abans d’entrar al període de vacances d’estiu. En principi, aquesta llei electoral o de referèndums provisional establirà uns terminis per a la convocatòria i la celebració de qualsevol mena de consulta. Caldrà veure quin període indicarà que ha de passar entre la convocatòria i l’execució del referèndum. Si es manté un termini llarg de gairebé dos mesos, el més probable és que el referèndum s’acabi fent el 8 d’octubre.