22.07.2021 - 15:06
La Setmana del Llibre en Català, l’esdeveniment centrat en la literatura catalana més important de l’any, se celebrarà enguany del 10 al 19 de setembre, un any mes al Moll de la Fusta de Barcelona, per raons de la Covid. La intenció de l’organització, segons que ha explicat l’editor Joan Carles Girbés, director de La Setmana, és tornar a la plaça de la Catedral tan aviat la pandèmia ho permeti. Però, d’entrada, enguany, no s’ha plantejat.
La Setmana torna a batre rècords d’assistència: enguany participaran 227 expositors (97 més que l’any passat) repartits en 69 mòduls. Es faran al voltant de 250 activitats que tractaran 385 llibres. Girbés ha posat l’accent en l’àmbit de la difusió de la literatura en català i també de la creació de sinergies amb altres entitats que també es dediquen a la literatura, com ara una trobada de festivals literaris (en seran deu, com la fira Litterarum, Poesia i +, el festival dels Clàssics…) i la coorganització d’activitats amb entitats com ara l’Ateneu Barcelonès, el CCCB, l’Escola Elisava, Òmnium Cultural i l’SGAE.
Biel Mesquida rebrà el premi Trajectòria i Xavier Graset el primer premi a la Difusió
Enguany, el premi Trajectòria destaca la carrera i qualitat literària de l’escriptor Biel Mesquida, així també del seu compromís pel foment de la literatura i la cultura catalana arreu dels Països Catalans. (Llegiu les paraules que ha pronunciat durant la presentació de La Setmana). També s’ha anunciat el primer premi Difusió, que serà per al periodista Xavier Graset, per la incorporació a l’informatiu Més324 d’una entrevista diària a un escriptor o autor d’una novetat literària. Finalment, també es farà un homenatge a Gemma Romanyà (Capellades, 1945 – 2018), que va dirigir la impremta Romanyà Valls des del 1973.
Per cinquè any consecutiu, a través de l’Institut Ramon Llull se celebrarà el Making Catalan Literature Travel for International Publishers and Agents, que portarà catorze editors i escriptors a viure la Setmana i que es reuniran amb una trentena d’editorials i agents literàries catalanes. En l’àmbit internacional també destaca la presència dels autors Douglas Stuart i Katharina Volckmer.
Xifres optimistes per a l’edició en català
El president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Joan Sala, ha destacat que La Setmana és un dels “pocs grans” esdeveniments culturals que no s’ha deixat de fer arran de la pandèmia. I ha destacat que en el primer semestre del 2021, un de cada tres llibres venuts a Catalunya ha estat un llibre en català. La pujada ha estat important: si el 2019, la venda de llibres en català suposava el 27%, aquest primer semestre del 2021 s’ha passat al 37,5%. Amb tot, el llibre en català ha de treballar l’e-commerce (que ha tingut un creixement molt important des del 2020), àmbit en el qual el llibre en espanyol li treu molt avantatge.
La Setmana del Llibre en català va aconseguir una afluència de públic de 25.000 persones i va sumar una facturació del 65% d’un any normal. Els organitzadors no volen fer previsions ni d’afluència de públic ni de facturació.
Els dies laborables, de dilluns a divendres, el recinte obrirà només a les tardes, tot i que el matí del dilluns es dedicarà al sector professional de les biblioteques. El recinte tindrà un aforament màxim d’un miler de persones i s’acompliran les mesures de seguretat dictades pel Procicat.