La sequera a vista d’ocell: així s’assequen els pantans

  • Una trentena de pilots de drons s'alien sota el projecte de la Sequera per documentar els embassaments de Catalunya

VilaWeb
Actualment Siurana només té un 9% de la seva capacitat Autor: @@lasequeradel22
Josep Rexach Fumanya
09.08.2022 - 21:40
Actualització: 11.08.2022 - 08:16

Els embassaments de Catalunya fa setmanes que passen set. Les pluges d’aquests darrers dies han donat una mica de treva, però no n’hi ha prou. La seva capacitat actual és del 41%, i ara fa un any era de gairebé el doble, el 78%. Per ajudar a sensibilitzar la ciutadania, trenta pilots de drons s’ha unit sota el nom de la Sequera 2022 per documentar de l’aire estant la capacitat dels dinou pantans del Principat.

El seu objectiu és conscienciar la ciutadania sobre la gravetat de la situació per mitjà de les imatges aèries i amb un contingut visual molt potent. La imatge que s’ha vist més al Twitter de la Sequera 2022 és la del congost de Mont-rebei. Cent mil en menys de vint-i-quatre hores. “Tothom sap que al congost de Mont-rebei hi vas a fer caiac i excursions, i quan veus aquesta imatge et quedes de pedra”, diu Carles Rabadà, impulsor d’aquesta iniciativa.

El congost de Mont-rebei, fotografiat el 7 d’agost de 2022 (autor: @sergicoradbo1974).

Fotoperiodista de professió, a Rabadà se li va acudir de documentar l’estat dels pantans. Va fer una publicació a Instagram en què cercava pilots de dron. Per sorpresa seva, el van contactar seixanta persones. Al final, ha construït un equip de trenta pilots que es reparteixen els dinou pantans que hi ha entre les conques internes i la conca hidrogràfica de l’Ebre. “No demanem ni un euro a canvi. Cadascú ho fa per educar, documentar i mostrar a la gent com estan els pantans i com és la gestió de l’aigua.” Fotografiaran una volta al mes cada pantà per saber com n’evoluciona la capacitat.

Alhora, també volen crear comunitat. Demanen als usuaris que els comparteixin fotografies dels pantans. Com és el cas d’en Sergio, que els va compartir la fotografia del congost de Mont-rebei que tant d’impacte ha tingut. A Rabadà també li han causat impressió unes altres imatges: “El pantà de Siurana el vaig veure ara fa cinc anys ple a vessar, i ara és en un 9% de capacitat. Impressiona molt. O la fotografia del pantà de la Llosa del Cavall, que també impacta.”

Hi ha més embassaments que també són en situació crítica, com ara el de Sau, al 38,33%, gairebé a la meitat que el 2021 en aquestes dates; el de Susqueda, al 47,21%, gairebé 40 punts percentuals menys; o el de la Baells, al 37,33%, quan ara fa un any era del 82%.

L’estat dels embassaments de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) amb una capacitat de més de cinc hectòmetres cúbics se situa al 44,29%, quan fa un any eren en un 61,8% de la seva capacitat.

Cal tenir en compte que, d’ençà del mes de febrer, les dessalinitzadores catalanes han produït 33 hm³ d’aigua, un fet que ha alentit el descens de reserves dels embassaments. Sense la seva aportació, avui els embassaments serien cinc punts per sota.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor