19.12.2019 - 13:27
The Guardian, The New York Times, la BBC, La Reppublica, Le Monde, France 24 i els principals mitjans internacionals s’estan fent ressò de la sentència sobre Oriol Junqueras en les seves respectives edicions digitals. Tots ells destaquen el fet més destacat, i és que Junqueras tenia immunitat des del moment que va ser escollit eurodiputat i que hauria d’haver sortit en llibertat des d’aquell precís moment.
Tots els mitjans, adreçats a un públic internacional, recorden que Junqueras posteriorment va ser condemnat a tretze anys de presó, ‘la sentència més alta dels líders polítics catalans’, precisa The New York Times. El periodista que escriu la notícia del mitjà americà, Raphael Minder, assenyala que aquesta decisió pot tenir més repercussions a llarg termini en el moviment secessionista català.
Les notícies també fan èmfasi en el fet que la sentència també afecta Carles Puigdemont i Toni Comín, que ‘no van poder ocupar els seus escons al Parlament Europeu ja que, com Junqueras, no havien jurat el jurament espanyol’, explica la BBC. El mitjà públic anglès diu que després de la sentència, els advocats de Junqueras han reclamat al Tribunal Suprem espanyol que revisi la condemna de l’ex-vice-president. I acaba: ‘Massives protestes al carrer han irromput periòdicament a Catalunya d’ençà que van ser empresonats els líders separatistes, amb centenars de persones ferides en disturbis‘.
‘Una persona elegida al Parlament Europeu adquireix la condició de membre d’aquesta institució a partir de la proclamació oficial dels resultats electorals i dels beneficis, a partir d’aquest moment, de les immunitats relacionades amb aquesta qualitat’. Amb aquesta frase pronunciada pel president del Tribunal de Lluxemburg, Koen Lenaerts, inicia el seu article La Reppublica.
També assenyala que la sentència ‘hauria de tenir repercussions en altres dos líders independentistes catalans, l’ex-president Carles Puigdemont i Toni Comin, elegits a les darreres eleccions europees, però que no van poder assumir les funcions perquè no van poder viatjar a Madrid per jurar-se la constitució’. Aquest requisit va provocar que la junta electoral espanyola no enviés al Parlament Europeu la proclamació de l’elecció de Junqueras, Puigdemont i Comín catalans i, per tant, el Parlament Europeu es va negar a atorgar-los l’escó.
El mitjà bavarès Süddeutsche Zeitung escriu que ‘les autoritats espanyoles han impedit erròniament al líder independentista català Oriol Junqueras assumir el seu mandat com a eurodiputat’. Continua dient que haurien d’haver demanat el suplicatori al Parlament Europeu per a detenir Junqueras durant les sessions parlamentàries.