03.02.2022 - 21:29
|
Actualització: 04.02.2022 - 08:27
La secretària general del parlament, Esther Andreu, ha ordenat al personal de la cambra que compleixi l’acord de la Junta Electoral espanyola de retirar l’escó al diputat de la CUP Pau Juvillà. Andreu ho ha fet saber en una carta adreçada als membres de la mesa, a la qual ha tingut accés VilaWeb, en què argumenta per què ho fa: “Per evitar que s’imputi a la meva persona i a d’altres funcionaris de la cambra qualsevol tipus de responsabilitat disciplinària, comptable o penal.” I afegeix: “Em veig obligada a donar a l’administració parlamentària les instruccions estrictament necessàries per no desatendre el que exigeixen els acords de la JEC esmentats.”
Una mostra de l’execució de l’ordre de la JEC és que Juvillà ha estat donat de baixa de la web del parlament com a diputat, amb data del 28 de gener, és a dir, l’endemà de la publicació de l’ordre, just fa una setmana.
La decisió de la secretària general ha arribat el mateix dia que el ple del parlament ha validat el dictamen que va aprovar ahir la comissió de l’Estatut dels Diputats, en què s’argumentava que Juvillà no podia perdre la condició de diputat perquè encara hi havia pendents de resolució les mesures cautelars que tant Juvillà com la cambra van presentar a la sala tercera del Tribunal Suprem contra l’ordre de la JEC.
Aquest dictamen, això no obstant, apuntava un desenllaç com aquest que s’ha esdevingut amb la decisió d’Esther Andreu. Perquè en les consideracions prèvies feia aquesta referència: “El límit a la desobediència política a la repressió de l’estat passa per preservar els funcionaris de qualsevol tipus de responsabilitat penal i comptable per la que puguin ser perseguits.” I sobretot per la jurisprudència del Tribunal Suprem espanyol que hi esmentava, segons la qual la JEC ha de ser considerada una autoritat superior i no complir-ne els acords pot ser constitutiu d’un delicte de desobediència. I encara més: que no és pas necessari que un funcionari sigui requerit personalment per a incórrer en aquest delicte si forma part d’un òrgan col·legiat i, per això, ja té coneixement de l’ordre o decisió d’aquesta autoritat superior.
Al ple d’avui, el contingut del dictamen ha estat validat, amb els vots d’ERC, Junts i els comuns, però sense els de la CUP, que han protestat així pel fet que Laura Borràs no acceptés la delegació de vot que Juvillà havia demanat.
L’execució de la decisió de la JEC per part de la secretària general arriba el dia abans de l’acabament del termini de cinc dies que aquest òrgan administratiu espanyol havia donat a la presidenta perquè informés del compliment de l’ordre de retirada de l’escó. De fet, la JEC, a la reunió d’avui a la tarda, diu haver rebut ja una resposta del parlament, en què s’exposaven els arguments de no poder retirar l’escó a Juvillà perquè no s’adiu a les incompatibilitats recollides en el reglament del parlament, perquè no hi ha sentència ferma i perquè hi ha pendent de resoldre’s la petició de cautelars el Suprem. Però la JEC ho desestima, reitera que l’ordre s’ha de complir immediatament i que, en cas contrari, Borràs incorrerà en “responsabilitats”. Aquesta nova resolució de la JEC sí que és pròpiament un requeriment contra la presidenta, és a dir, que porta implícita l’amenaça de denúncia per la via penal en cas de desobediència.
Tant aquesta resolució de la JEC, com el ple accidentat per a defensar Juvillà com la decisió de la secretària general de retirar-li l’escó pràcticament han coincidit en el temps.
Vegeu ací la carta: