La Sala Beckett dedica un cicle a l’obra de Josep Maria Miró

  • El cicle inclou l’estrena de 'Olvidémonos de ser turistas', una nova obra escrita pel dramaturg expressament per a l’ocasió

VilaWeb

ACN

18.01.2018 - 15:07
Actualització: 18.01.2018 - 17:52

La Sala Beckett ha programat un cicle dedicat a l’obra del dramaturg Josep Maria Miró del 24 de gener al 25 de febrer. El cicle inclou l’estrena de la nova obra Olvidémonos de ser turistas -una coproducció amb el Teatro Español- escrita pel dramaturg expressament per a l’ocasió. També recupera l’espectacle Nerium Park i aprofundeix en el valor del conjunt de l’obra de Miró amb un curs, dues lectures dramatitzades de textos escollits per l’autor, dues xerrades sobre la seva obra i col·loquis postfunció. Les activitats estan programades conjuntament amb el Teatre Nacional de Catalunya, on el mes de maig es podrà veure Temps salvatge dirigit per Xavier Albertí.

Josep Maria Miró ha escrit l’obra Olvidémonos de ser turistas expressament per l’ocasió. La directora argentina Gabriela Izcovich i l’actriu Lina Lambert van proposar a Josep Maria Miró que escrivís un text que s’aixequés amb la participació de Barcelona, Madrid i Argentina. La idea finalment es va materialitzar amb la Sala Beckett i el Teatro Español. El repartiment es completa amb Pablo Viña, actor madrileny, i Eugenia Alonso i Esteban Meloni, actors argentins que han format part de la versió argentina d’El principi d’Arquimedes a Buenos Aires.

A Olvidémonos de ser turistas una parella de Barcelona es troba de vacances a la ciutat de Foz do Iguaçu (Estat de Paranà, Brasil), a prop del punt conegut com La Triple Frontera, on hi ha la cruïlla entre Argentina, Brasil i Paraguai. En aquesta geografia es produirà el xoc, al principi aparentment inofensiu, d’un matrimoni que porten junts gairebé trenta anys. La irrupció d’un jove viatger solitari, que han conegut casualment en una de les rutes turístiques i que se’ls ha sumat espontàniament, serà el desencadenant d’una discussió quan la parella torna a l’hotel.

Per la seva banda, Nerium Park es va estrenar al Grec Festival el 2014 però l’obra no va fer temporada posteriorment a Barcelona. Dirigida pel mateix Josep Maria Miró, està protagonitzada per una parella, en Gerard (Roger Casamajor) i la Marta (Alba Pujol), que s’han traslladat a una flamant urbanització acabada de construir. Són joves, tenen feina i volen millorar socialment, però no haurà passat ni un mes de la seva arribada quan s’adonen que res és com s’esperaven que seria.

L’obra transcorre en dotze escenes, cadascuna corresponent a un mes de l’any, i pren com a nom el baladre (del llatí Nerium oleander), un arbust ornamental i tòxic, àmpliament consensuat per habitar en aquestes noves urbanitzacions i zones de carretera. A part dels espectacles, el cicle comptarà també amb dues lectures dramatitzades escollides pel mateix Miró: Desig de Josep Maria Benet i Jornet (7 de febrer) i La benvinguda de Marc Guevara (21 de febrer).

El primer text de Benet i Jornet és, segons Miró, una peça fonamental i fundacional per entendre l’escriptura teatral d’avui, i serà dirigit per Jordi Prat i Coll. També, l’autor ha volgut mirar al futur amb un text de Marc Guevara, la primera obra d’un alumne sorgit de l’obrador de la Sala Beckett i que dirigirà Mònica Bofill. Després de cadascuna de les lectures, hi haurà un col·loqui postfunció.

Després de Desig tindrà lloc una conversa amb Xavier Albertí, Sergi Belbel, Jordi Prat i Coll i Josep Maria Miró, mentre que La benvinguda es comentarà amb Toni Casares, Marc Guevara i Josep Maria Miró. Així mateix, la primera serà impartida per Laurent Gallardo, traductor al francès de les obres de Miró, i portarà per títol Josep Maria Miró, un autor polític (2 de febrer). La segona, Teatre i vida, (8 de febrer) serà una conversa entre Xavier Albertí i Josep Maria Miró, còmplices i amics.

Albertí dirigirà pròximament el text Temps salvatge de Miró, que s’estrenarà el mes de maig al TNC. Miró També serà present el dia 31 de gener a La prestatgeria de la Beckett, un col·loqui postfunció organitzat conjuntament amb tres clubs de lectura del Poblenou: el de la biblioteca Poblenou-Manuel Arranz, el de la biblioteca Xavier Benguerel i el de la llibreria NoLlegiu. Els espectadors hauran pogut llegir anteriorment el text per comentar-lo amb l’autor en acabar. El dia 22 de febrer també es farà un col·loqui amb l’autor després de la funció de Nerium Park. El cicle es completa amb un curs de Miró, Escriure teatre, avui, que va arrencar el passat 9 de gener i s’allargarà fins a finals de febrer.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor