La Ruta Eulalienca, un passeig per la Barcelona llegendària

  • Per les festes de Santa Eulàlia, l’Associació Cultural Joan Amades organitza una passejada que recorre els passos de la patrona de la ciutat

VilaWeb

Redacció

09.02.2018 - 22:00

Un dels trets més característics de la llegenda de santa Eulàlia és que s’esdevé en indrets de Barcelona encara avui ben recognoscibles. De fet, per això és la patrona més veterana de les tres que té la ciutat i aquest cap de setmana se’n fan les festes, que són la festa major d’hivern de Barcelona. La llegenda diu que santa Eulàlia era una jove cristiana de tretze anys que vivia a Sarrià i que no va voler renunciar a la seva fe durant les persecucions de l’emperador Dioclecià. De resultes d’això, va ser sotmesa a tretze tortures esgarrifoses en indrets molt coneguts de la ciutat i actualment és enterrada a la cripta de la Catedral.

I com que Joan Amades va ser un dels primers folkoristes a recollir-ne la llegenda popular, l’Associació Cultural Joan Amades ja fa molts anys que organitza una ruta nocturna guiada que ressegueix els passos de la patrona. El circuit, que es fa aquest vespre, té tant d’èxit que s’organitza en quatre grups diferents i ja fa dies que té l’aforament complet. Amb acompanyament musical en directe, un guia descobreix els racons de la Barcelona Vella relacionats amb la història de la santa, com ara l’indret on va ser torturada o la presó on la van tancar.

La majoria d’indrets on passa la llegenda de Santa Eulàlia són a Ciutat Vella.

Però més enllà d’un passeig llegendari, la ruta també és un recorregut pels vestigis romans que encara queden a Barcelona, l’època en què suposadament va viure santa Eulàlia. Així, la passejada arrenca de la plaça del Pedró, al Raval, on es diu que va ser abandonada nua després de la crucificació i, per tapar-li les vergonyes, va ocórrer un miracle i es va posar a nevar. Després, la ruta continua per la Volta de santa Eulàlia, on es creu que hi havia el llòbrec calabós on va ser tancada, i va fins a la Catedral, on les restes són enterrades a la cripta.

La següent parada és en un dels indrets més emblemàtics de la llegenda, la Baixada de Santa Eulàlia. En aquest carreró del Barri Gòtic es creu que li van practicar el martiri més famós: fer-la rodolar dins una bóta plena de punxes i trossos de vidre. I per recordar-ho, en aquest indret la santa hi té una petita capelleta elevada on es fan diverses ofrenes i actes de cultura popular per les seves festes. La ruta també passa pel pla de la Boqueria, un espai on a l’època romana s’ajusticiava els condemnats i també per la plaça de Sant Jaume, la seu del poder romà al segle IV.

La baixada de Santa Eulàlia, un dels llocs més famosos de la llegenda.

Després de passar a admirar el tros de la muralla romana que encara es manté a la seu de l’Associació Cultural Joan Amades, la ruta va cap a l’església de Santa Maria del Mar. L’antiga església de Santa Maria de les Arenes va ser un dels primers temples cristians de Barcelona i es creu que inicialment s’hauria pogut enterrar el seu cos allí. La ruta acaba a la plaça de l’Àngel, un lloc on va ocórrer el darrer miracle relacionat amb la santa. Va ser uns quants anys després de la seva mort, el 878, quan se’n traslladaven les relíquies de l’església del Mar a la Catedral.

La imatge de Santa Eulàlia és molt present en diversos racons de Barcelona

La llegenda explica que quan la comitiva passava a l’altura de la plaça, les restes de la santa van començar a pesar molt. Tant, que no es podien ni transportar. I de cop va baixar un àngel i va assenyalar un dels canonges de la comitiva, que resulta que li havia pres un dit a la santa per quedar-se’l com a relíquia. L’Associació Cultural Joan Amades destaca que una de les gràcies de la ruta és que cada guia ho fa diferent i posa èmfasi en diverses parts de la llegenda: la més històrica, la llegendària…

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor