La rosa groga per Sant Jordi: polèmica o oportunitat?

  • El Gremi de Floristes de Catalunya defensa que la rosa groga sigui complementària a la vermella, no pas que la substitueixi

VilaWeb
Roger Graells Font
07.03.2018 - 17:54
Actualització: 07.03.2018 - 19:59

Ahir Òmnium Cultural va començar a escalfar motors de cara a Sant Jordi amb una campanya per a fomentar la compra de roses grogues en solidaritat amb els presos polítics catalans. La iniciativa ha provocat neguit al Gremi de Floristes de Catalunya, atès que la demanda de roses grogues pot augmentar considerablement respecte d’altres anys i els floristes hauran de fer una previsió que no té precedents.

En aquest sentit, les últimes hores ha circulat un missatge de WhatsApp que crida a no substituir les roses vermelles per les grogues per a no perjudicar els pagesos locals i a comprar la flor tradicional amb una cinta groga. El president del gremi, Joan Guillén, no dóna gaire importància a la rumorologia perquè la majoria de roses són d’importació, però diu que caldrà ajustar la demanda. En declaracions a VilaWeb, reconeix que qualsevol canvi provoca preocupació i que estan en contacte amb Òmnium per a veure com s’articularà la campanya de les roses grogues. De fet, demà mateix tenen una reunió per a parlar-ne.

Guillén ha argumentat que la rosa groga ha de ser complementària a la vermella, que és la tradicional i la que més es ven. ‘De cada cent roses, noranta o noranta-cinc són vermelles i la resta de color, siguin grogues, blaves o blanques’, diu. El gremi no valora la iniciativa d’Òmnium, però demana que es faci una campanya que no perjudiqui els floristes en un dia tan important com Sant Jordi.

La majoria de floricultors cultiven roses vermelles i l’augment previsible de la demanda de grogues pot compensar-se amb la compra a l’exterior. Segons Guillén, això pot provocar un augment dels preus. ‘Cal veure què acaba passant i quins canvis pot haver-hi fins Sant Jordi’, afegeix. Aproximadament cada any es vénen set milions de roses en aquesta diada. Entre un 15% i un 20% són de producció local i la pràctica totalitat són vermelles. La resta de flors s’importen, majoritàriament dels Països Baixos.

Arran de la polèmica, Òmnium ha publicat uns piulets a les xarxes on diu que, en cap cas, la seva campanya no afecta la producció de roses vermelles a Catalunya. Diuen que no és una campanya excloent i que animen els ciutadans a regalar, a més de la rosa vermella, una de groga en solidaritat als presos.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor